Ministr kultury bude jednat v Českém Krumlově o budoucnosti tamní točny

Ministr kultury Jiří Besser dnes zamíří do Českého Krumlova. S představiteli jihočeského města se bude bavit mimo jiné o tom, co dál se známým otáčivým hledištěm. Existence točny je v českokrumlovském zámeckém parku jistá do konce roku 2016. Její další osud stále vyřešený není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Točna v Českém Krumlově

Točna v Českém Krumlově | Foto: Jan Rosenauer

Starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička odmítá, že by ministra Bessera pozval týden před volbami do města chráněného UNESCEM cíleně.

Potvrzuje ale, že hlavním tématem schůzky bude hlavně budoucnost otáčivého hlediště v zámeckém parku.

„Jde spíš o pracovní jednání bez jakýchkoliv závěrů. Ani já neočekávám, že pan ministr udělá nějaké sliby vstřícné vůči našemu městu, a myslím si, že ani nedojde ke konsensu v otázce otáčivého hlediště,“ uvedl Jedlička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavelec - točna.mp3

Podle ředitele územního pracoviště Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petra Pavelce si ministr prohlédne areál zámku, zahrady i vlastní místo otáčivého hlediště a seznámí se se všemi aspekty, které souvisejí s provozem točny.

Právě památkáři jsou proti dalšímu působení točny. Podle Pavelce je důvodů víc:

„Točna ve stávajícím stavu není zrovna hezká stavba, nebyla ani zkoncipovaná jako stavba, která by měla být pěkná, jen měla vozit diváky během představení. Z hlediska provozu zámecké zahrady a výtvarné koncepce zámecké zahrady nestojí na nejšťastnějším místě. Provoz točny nám komplikuje provoz Belárie, což je krásný rokokový dům.“

Pro Národní památkový ústav je ale točna zdrojem příjmů. Město mu jako vlastníku pozemku, na kterém stojí, platí letos za nájem jednou tolik než loni. Z necelého jednoho milionu dostává miliony dva.

„Ten nájem, který dostáváme, je vlastně kompenzace ušlých výnosů. Jinak bychom ho dostávali z provozu Belárie,“ dodává Pavelec.

Zatím poslední rozhodnutí o osudu točny padlo letos v březnu. Ministerstvo kultury vedené Václavem Riedlbauchem se s městem a krajem dohodlo na tom, že otáčivé hlediště zůstane na místě do roku 2015. Pak se má točna buď zrekonstruovat, nebo vybudovat nová.

Martin Hromádka, Michaela Vetešková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme