Stát zastavil podporu rekonstrukcí domů. Záruky za úvěry běží dál

25 procent panelových domů prošlo rekonstrukcí s pomocí dotací a zárukou státu. Část této pomoci byla zastavena, program záruk za úvěry ale funguje dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba

Stavba | Foto: Tomáš Adamec

Lidé si stěžují, že stát zastavil podporu rekonstrukcí domů. Ale není to tak úplně pravda. Nebyly zastaveny všechny programy podpory na opravy domů s názvem Nový panel.

V srpnu skončila podpora dotací k úrokům, protože lidé už vyčerpali peníze, určené na tento program pro rok 2010. Jednalo se o jednu miliardu korun. Záruky za 780 milionů korun už lidé čerpají, žádosti na zbývajících 220 milionů korun se vyřizují.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž Podpora panel.mp3

Druhá část programu Nový panel ale funguje dál, potvrzuje generální ředitel státní Českomoravské záruční a rozvojové banky Ladislav Macka:

„Poskytování záruk zastaveno nebylo, běží dál a předpokládáme, že do konce roku přerušeno nebude.“

Do konce srpna získali lidé také záruky za jednu miliardu korun.

„Záruka je takový ten první přístup k penězům, to znamená, že když majitelé domů žádají o úvěr a nemají prostředky k zajištění a banky zajištění požadují, tak my záruky poskytujeme,“ vysvětluje Macka.

Program vyhlašuje Státní fond rozvoje bydlení. Peníze poskytuje Českomoravská záruční a rozvojová banka. A to na 80 procent jistiny úvěru. Maximální příspěvek může být 5 500 korun na jeden metr čtvereční.

„Záruku mohou dostat právnické i fyzické osoby, majitelé domů v jakémkoli vlastnictví – bytová družstva, společenství vlastníků, jednotlivci, města, podniky,“ dodává Macka.

Záruky i na starý dům nebo byt

Program se sice jmenuje Nový Panel, ale záruky může dostat i majitel starého domu nebo bytu.

Od 1. května loňského roku byly rozšířeny principy programu Panel i na domy, které jsou stavěny i jinak, než panelovou technologií.

„Principem programu je podpořit zcela komplexní a zásadní rekonstrukce, doplněné energetickými úsporami – zateplením, výměnou oken a podobně," říká Macka.

Podrobnější informace je možné získat na pobočkách banky, internetových stránkách nebo na stránkách Státního fondu rozvoje bydlení.

Program Panel běží od roku 2001. Za tu dobu poskytla Českomoravská záruční a rozvojová banka podpory, které pomohly rekonstruovat 336 tisíc objektů. Což znamená, že přibližně 25 procent panelových domů prošlo rekonstrukcí s touto pomocí.

Jitka Hanžlová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme