Začaly přípravy stěhování Slovanské epopeje do Prahy

V Moravském Krumlově začali s přípravou stěhování Muchovy Slovanské epopeje. Do Krumlova dorazili pracovníci Galerie hlavního města a pražský radní Ondřej Pecha, který oznámil, že galeristi dveře k výstavě Slovanské epopeje uzavřou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muchova Slovanská epopej

Muchova Slovanská epopej | Foto: Tomáš Berger

Jak v Odpoledním Radiožurnálu přiblížila z Moravského Krumlova redaktorka Gabriela Grmolcová, ráno to v galerii ještě vypadalo jako každý jiný den a dveře se s návštěvníky netrhly. Problémy nastaly dopoledne, kdy restaurátoři začali postupně sundávat a rolovat obří plátna.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Moravském Krumlově začaly přípravy na převoz Slovanské epopeje do Prahy. Podrobnosti přiblížila v Odpoledním Radiožurnálu redaktorka Gabriela Gmolcová.

„Původně se po dohodě s vedením Moravskokrumlovské galerie měla veřejnost pouštět dále na prohlídky. Během sundávání obrazů ale docházelo stále více ke slovním potyčkám návštěvníků a galeristů. Byli přitom například studenti, kteří proti převozu už dlouho protestují,“ přiblížila redaktorka.

Pořádek podle ní nakonec sjednala policie a veřejnost byla odvedena pryč s tím, že ji bude vráceno vstupné. "Nakonec galeristé usoudili, že zámek se pro lidi zcela uzavře. Na místě ale zůstali tři studenti a právní zástupce rodiny Muchových Roman Koucký. Ten řekl, že zvažuje další právní kroky. Důvodem je podle něj údajně špatná manipulace s obrazy," dodala redaktorka.

Veřejnosti už tak bude expozice nepřístupná. Výjimkou ale budou domluvené zájezdy, které si nadále plátna budou moci prohlédnout. Galerie hlavního města by celou expozici chtěla odvést do čtrnácti dnů.

Cestu ke stěhování obřích pláten z Krumlova do Prahy otevřel Jihomoravský krajský úřad, který zrušil předběžné opatření Moravského Krumlova, které zakazovalo manipulaci s epopejí.

"Radnice opatření vydala na návrh Muchova vnuka Johna, podle kterého není zřejmý majitel díla. Představitelé Prahy chtějí dílo z Moravského Krumlova natrvalo odvést," uvedla Grmolcová. Galerie hlavního města Prahy chce uspořádat plánovanou výstavu Slovanské epopeje v pražském Veletržním paláci.

Hašek: Národní galerie může dílo ohrozit

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek dnes vyzval zástupce hlavního města Prahy, aby zastavili odvoz slavného díla ze zámku.

„Můj postoj je dlouhodobý. Nevznikl tím, že do Kumlova přijely kamiony z Prahy a chtěly si odvézt Muchovu Slovanskou epopej. Jihomoravský kraj se tak vyjádřil už v létě. Když se podíváte kolik je památek v Praze, jak je tam bohatá kulturní nabídka, tak převoz epopeje do Prahy znamená kapku v moři. Pro Moravský Krumlov a region to znamená z hlediska turistiky smrt,“ argumentoval Hašek.

Podle něj by by bylo možné najít s představiteli Prahy klidnou dohodu. Důvodem, proč Praha tak spěchá s převozem díla je podle něj fakt, že ministerstvo kultury na konci září prohlásilo Muchovu epopej za kulturní památku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hejtman Michal Hašek hovořil o stěhování Slovanské epopeje ve Stalo se dnes

„Toto rozhodnutí bylo doručeno prvního října hlavnímu městu a teď běží odvolací lhůta. Pokud by se toto rozhodnutí stalo pravomocným, tak nakládání s kulturní památkou už má přísnější pravidla a bylo by otázkou, zda by za takových okolností vůbec opustila Moravský Krumlov.

Pražská radnice však hejtmanovu výzvu odmítla. Hašek zároveň požádal moravské patrioty, aby na stěhování vyjádřili svůj názor.

„Přál bych si, aby v republice dostala přednost občanská společnost. Protest by se mohl vyjádřit třeba formou petice na facebooku,“ nabádal.

Podle Prahy by kraj místo protestů měl raději zajistit, aby moravskokrumlovský zámek nechátral.

„Je to pseudodůvod a ukazuje to, jak rychle Praha hledá záminky, proč tak rychle epopej stěhuje k sobě do nevyhovujících prostor. Navíc, podívejte se na vyjádření odborníků z Národní galerie, podle nichž pobyt pláten ve Veletržním paláci může dílo ohrozit. Moravskému Krumlovu by měla být Praha vděčná, že plátna zachránil,“ dodal Hašek.

Gabriela Grmolcová, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Katarína Brezovská, Václav Rojík, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme