Dražší elektřina by se mohla kompenzovat z emisních povolenek

Energetický regulační úřad odhaduje, že se po novém roce pro domácnosti zvýší cena elektřiny asi o 12 procent a pro podniky asi o 17 procent. Hlavním důvodem tohoto zdražení je podpora solárních elektráren. O tomto problému debatují odborníci na prestižním Žofínském fóru, které dnes začalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

106. Žofínské fórum - Nová situace na trhu s energiemi

106. Žofínské fórum - Nová situace na trhu s energiemi | Foto: Tomáš Adamec

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla je takové zdražení neúnosné: „Nárůst, o kterém mluví regulační úřad, je zcela nepřijatelný, protože si musíme uvědomit, že velká část energeticky náročného průmyslu od skláren počínaje, přes hutě a mimo jiné i vydavatele novin nemohou takovýto nárůst unést. My jsme přesvědčeni, že maximum je 5 procent.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O zdražení elektrické energie debatovali v poledních Ozvěnách den prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míla a stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban.

Souhlasil by proto například s tím, aby stát kompenzoval zdražení z výnosů z emisních povolenek. „My všichni tím, že kupuje elektrickou energii v níž je podíl obnovitelných zdrojů, přispíváme k snížení emisí CO2. Stát obdrží v letech 2013 až 2020 emisní povolenky přesahující hodnotu 200 miliard korun. Jestliže 90 miliard může stát zhruba rozdat zdarma, tak jak hovoří regule Evropské unie, tak já tvrdím jedno jediné, ať je vrátí spotřebitelům jako investici zisku nebo kompenzaci za to, že jsme se přímo podíleli na snížení emisí CO2, že kupujeme elektřinu z obnovitelných zdrojů.“

S tímto řešením souhlasí i stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD, Milan Urban. Podle něj by to bylo bezproblémové řešení: „Řešení, které se týká využití prostředků z emisních povolenek, je podle mě právně naprosto čisté.“ Urban zároveň řekl, že sociální demokracie podpoří každý návrh, který povede k eliminaci vysokého zdražení elektřiny.

Návrhů je mnoho, který je ten nejlepší?

Dalším navrhovaným řešením by byl cenový strop pro některé solární elektrárny. Na Žofínském fóru to navrhl šéf Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Opatření předpokládá, že stát nepodpoří žádný fotovoltaický zdroj, který bude prodávat elektřinu dráž než 6 tisíc korun za megawatthodinu.

106. Žofínské fórum - Nová situace na trhu s energiemi | Foto: Tomáš Adamec

Plán, který by měl zamezit zvyšování elektřiny připravuje i ODS. Podle premiéra a předsedy občanských demokratů Petra Nečase by nárůst neměl dosáhnout dvouciferného čísla. Konkrétní kroky ale ODS zatím nezveřejnila.

„V tuto chvíli dokončujeme poslední propočty, tak abychom příští týden mohli seznámit veřejnost s návrhy opatření, aby v důsledku solárního boomu nárůsty cen elektrické energie v příštím roce jak pro domácnosti, tak pro podnikatelskou sféru byly maximálně jednociferným číslem v procentech,“ uvedl Petr Nečas.

Hüner: Nezatracujme obnovitelné zdroje

Na Žofínském fóru zazněla řada návrhů opatření, která by měla zabrzdit růst cen elektřiny v důsledku podpory obnovitelných zdrojů.

„Projednávala se celá škála opatření počínaje daňovými a konče technickými střednědobými a dlouhodobými legislativními opatřeními. Situaci je třeba rozdělit na dva přístupy. Jeden je krátkodobý , a to je provedení sanace a kompenzace části navýšení elektrické energie u všech spotřebitelů. Následně se bude vláda zabývat koncepčními věcmi, a to změnou legislativy,“ uvedl náměstek pro průmysl a energetiku Tomáš Hüner.

Z opatření do budoucna podle něj nejde jen o cenové stropy pro solární energii:

„Regulované ceny musíme upravit tak, aby bylo vyhověno evropské legislativě, tedy patnáctileté návratnosti. Jedná se i o stropy technické u fotovoltaiky a větrných elektráren, tedy u těžko předvídatelných zdrojů. Na výkyvech sítě by se producenti finančně měli podílet. Tím by se ekonomicky přitlumil tento boom.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Hüner a Jiří Gavor mluvili v Ozvěnách dne o cenách elektrické energie

K okamžitým opatřením podle náměstkových slov patří záležitosti spojená s daněmi různého typu, ale nechce zatím přejímat, pro který se vláda rozhodne.

Současná averze vůči neuváženě silné podpoře fotovoltaiky může vést k opačnému efektu a tento zdroj energie, který je přes všechny problémy perspektivní, se zadupe do země.

„Je třeba dávat pozor, aby se s vodou nevylilo i dítě. V současné době může psychologická záležitost spojená s fotovoltaikou mít jako dopad pohled na obnovitelné zdroje energie jako celek, což by bylo velmi špatné. Ne jen kvůli závazkům k EU. Ale ty to zdroje v určitém mixu české energetiky mají své místo, především pak biomasa a bioplyn,“ dodal Hüner.

Václava Marešová, Monika Rybáková, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme