Papíru v Česku odzvonilo. Hitem jsou látkové pleny

Látkové plenky z vás udělají otroky – toto tvrzení vyvrací ženy, které se rozhodly, že svým dětem nebudou dávat jednorázové, papírové plínky. Vede je k tomu snaha o co největší pohodlí miminka a také chtějí chránit životní prostředí. Z následujících řádků i vy zjistíte, že zorientovat se ve světě moderních plen vůbec není snadné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miminko (ilustrační foto)

Miminko (ilustrační foto) | Foto: Jan Rosenauer

Linda Pilařová, maminka pětiměsíčního Mikuláše, je profesí archeoložka a pro látkové pleny se rozhodla kvůli ochraně životního prostředí. „Někde jsem si přečetla, že dítě vyprodukuje asi tunu plenek, což se mi nelíbí. Proto se snažím přírodu šetřit. Sice může někdo namítnout, že při praní se spotřebuje voda a energie, ale při výrobě papírových plenek se také spotřebovává energie, takže se to částečně vyrovná,“ vysvětluje. „Navíc používáme ekologické prací prášky. Doufá, že zátěž pro přírodu bude co nejmenší.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Papíru odzvonilo, hitem jsou látkové pleny

Mladá maminka se pro používání látkových plen rozhodla bez dostatečných informací. Proto ji výběr na trhu překvapil. Než zjistila, co jejímu dítěti vyhovuje, udělala i několik zbytečných nákupů. „Neměl mi kdo poradit, a tak jsem zkoušela sama. Nejdřív jsem objednávala přes internet a ani jsem netušila, kde jsou kamenné obchody s plenami. To jsem zjistila až dodatečně. Vzorky plenek jsem si kupovala například na veletrzích,“ vzpomíná na látkové začátky Linda Pilařová.

Nakoupit několik vzorků

A ostatním rodičům radí, aby, pokud se rozhodnou pro látkové pleny, nejprve nakoupili několik vzorků a teprve pak případně dokoupili celou sadu. To samé říká i zkušená maminka Markéta Bumbálková. Když čekala své první dítě, narazila na stejný problém. Nikdo jí nedokázal pořádně poradit a zorientovat se na trhu s látkovými plenami bylo složité. Teď nabízí nejen plenky, ale hlavně dobré rady. A to i v kamenném obchodě, kde je vždy plno.

Výběr látkových plen je obrovský. Co si vymyslíte, to můžete mít, jak dokládá i sama Markéta Bumbálková. „Můžete použít klasické čtvercové, které jsme používali my v minulosti. Jde o nejlevnější variantu. Dnes se k nim však nepoužívají gumové svrchní kalhotky, ale kalhotky s polyuretanovým nátěrem, což je vodě nepropustná membrána, která propustí páry. Takové kalhotky je třeba střídat, aby proschly,“ provádí nás obchodem. „Nebo můžete použít jednorázové plínky, které nabízejí všechno v jednom. Jenom nasadíte, dítě plínku použije, sundáte, hodíte do pračky a je to,“ popisuje s úsměvem Markéta Bumbálková.

Koupit se dají i bioplínky

Vybírat můžete podle velikosti, barvy, savosti, materiálu, ceny nebo třeba možnosti sušení. Koupit si můžete i bioplínky. Ve světě látkových plen nic není nemožné. Rozhodla se pro ně i Jana, která čeká své první dítě. Do obchodu si přišla pro zboží objednané přes internet. I ona měla potíže zorientovat se v obrovské nabídce.

„Vybrat si, zvlášť když o tom na začátku vůbec nic nevíte, je složité. Vzala jsem to náhodným výběrem, tedy od každého něco, a uvidíme, co se osvědčí,“ dokládá Jana. „Papírové plínky mi přijdou divné. Proč by mělo být dítě zabaleno v papírových plenách?“

Přestože pořízení základního setu pro používání látkových plen nevyjde nejlaciněji, jako u všeho platí, že záleží na náročnosti zákaznic. Podle Markéty Bumbálkové se dá komfortní základní výbava pořídit do 2 tisíc korun.

Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme