Nositelem Nobelovy ceny za literaturu je Mario Vargas Llosa

Nobelovu cenu za literaturu pro rok 2010 dostal peruánský spisovatel Mario Vargas Llosa. Velký ohlas měl v roce 1963 hned jeho první román Město a psi. Velmi oceňovaný je také Llosův román Zelený dům (1965).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa | Zdroj: ČTK

V roce 1994 získal nejprestižnější ocenění španělsky psané literatury - Cervantesovu cenu.

Mario Vargas Llosa získal Nobelovu cenu za popis mocenských struktur a zobrazení individuálního odporu i porážky. Mezi jeho knihami najdete, komedie, detektivky, politické thrillery i historické romány. Patří mezi nejvlivnější latinskoamerické spisovatele 60. a 70. let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Llosově díle mluvila v Odpoledním Radiožurnálu Hedvika Vydrová z Univerzity Karlovy

Jako většina jihoamerických autorů byl i politicky aktivní. Původně podporoval kubánskou revoluci. Ale postupem času se názorově přesunul napravo od středu.

V roce 1990 neúspěšně kandidoval na peruánského prezidenta proti Albertu Fujimorimu. Ve volbách už prosazoval neoliberální reformy.

Odpůrce totality

V Odpoledním Radiožurnálu docentka Hedvika Vydrová, která na filosofické fakultě University Karlovy, vyučuje hispanistiku označila Llosu za jednoho z nejvšestrannějších spisovatelů Latinské Ameriky. „Snad kromě poezie pěstuje všechny literární formy. Je brilantní publicista, esejista i dramatik. Ale především je strhující vypravěč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Anna Housková z Ústavu románských studií Filozofické fakulty Karlovy univerzity

„Už půl století přitahuje pozornost na celém světě,“ zdůraznila Vydrová a připomněla i jeho politickou angažovanost. „Byl velkým odpůrcem všech totalitních režimů v jakékoli podobě . A to způsobilo i jeho absenci na našem literárním trhu v 70. letech, protože kritizoval vpád vosk v roce 1968 do Československa.

Uznání hispano-americké literatuře

Anna Housková z Ústavu románských studií Filozofické fakulty Karlovy univerzity vnímá udělení Nobelovy ceny Llosovi jako uznání celé hispano-americké literatuře. „Má za sebou dlouhý vývoj ve své tvorbě , začínal v roce 1963, kdy mu bylo 27 let románem Město a psi, a to byl román experimentální.“

„Zdůraznila bych polohu kulturní například v románu Vypravěč z 80. let, který se odehrává v Amazonii, kde jde spíše o to, jaký je vztah moderní civilizace a tradičních indiánských kultur a jaká je vůbec šance na přežití kultur,“ poznamenala v Ozvěnách dne Housková.

Milan Kopp, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme