Ministerstvo spravedlnosti zveřejňuje statistiky soudů

Ministerstvo spravedlnosti spustilo nový portál infoData, kde se dají sledovat například výkazy o délkách řízení na jednotlivých soudech a celá řada jiných statistik.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Tabulek a statistik je na webu nepřeberné množství, ministerstvo uvádí, že každý měsíc se na soudech statisticky sleduje několik tisíc různých položek. Sleduje se třeba pohyb každého jednotlivého dokumentu, například i to, jak dlouho trvá od vyhlášení rozsudku do jeho doručení v papírové podobě účastníkům řízení.

Tady jsou největšími hříšníky pražský městský soud a ústecký krajský soud, kde třeba počet opožděně odeslaných rozsudků v odvolacích řízeních až desetinásobně překračuje průměr jinde v republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém portálu s názvem infoData mluvil ve Světě o druhé ministr Jiří Pospíšil

Novým portálem chce resort spravedlnosti sledovat produktivitu soudů. Pokud se porovnává nejběžnější občanskoprávní agenda, což jsou typické žaloby o zaplacení částek, nebo různé sousedské spory a podobně, potom v rámci Prahy nejvíc takových žalob dorazí na Obvodní soud pro Prahu 1, ale zároveň jsou tyto spory nejčastěji vyřešeny do tří let.

Naopak nejdéle si člověk v průměru na rozsudek počká u obvodního soudu pro Prahu 6. Tam až pět procent neuzavřených spisů leží déle než sedm let. Pokud se vezme v potaz celá republikou, pak rekordmanem v nevyřízených věcech je okresní soud v Olomouci, kde takto dlouho "uzrává" až šest procent případů.

Pospíšil: Zefetivní to justici

„Příčin, proč nedodělků starších sedmi let je u našeho soudu poměrně mnoho, je celá řada. Jedná se zejména o to, že jsou to spory právně i skutkově složité, které komplikují i samotní účastníci řízení,“ vysvětlil předseda okresního soudu v Olomouci.

S těmito výkazy ministerstvo spravedlnosti pracuje už delší dobu, je to ale poprvé, co se s nimi může seznámit i široká veřejnost. Šéf resortu Jiří Pospíšil v tom vidí motivaci soudů k tomu, aby pracovaly efektivněji:

„Tato data fakticky povedou k tomu, že soudci si dají větší pozor na to, aby jejich výkonnost nebyla výrazně nižší než na jiných soudech. Nepřímo to má vliv na zvyšování efektivity české justice.“ Vývoj portálu přišel ministerstvo na stovky tisíc korun.

Martin Drtina, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme