8. října

7. říjen 2010

Annbjørg Lien & Bjørn Ole Rasch - Come Home

Skandinávská hudba se může chlubit řadou kuriózních nástrojů, které v jiných částech Evropy vymizely. Na jihu Norska jsou to například housle, známé pod jménem svého domovského regionu Hardanger. Tento nástroj využívá podobného principu jako indický sitar. Obdobně jako u sitaru je uvnitř houslí Hardanger upevněna přídavná sada strun, jimž se říká rezonanční. Těch se hráč nedotýká, při hře se totiž rozezvučí samovolně, a zvuk nástroje podbarvují a zesilují.

Housle Hardanger se v minulosti uplatňovaly jako doprovod tanečních večírků, nástroj získal skandální pověst, protože prý sváděl k hříchu, církev housle pálila na hranicích, ale dnes jsou norským kulturním pokladem. K jejich znovuobjevení přispěla houslistka Annbjørg Lien, která koncertuje a natáčí jako duo se svým manželem, Bjørn Ole Raschem. Dnes uslyšíme jejich poslední album Come Home.

The Goblin'S Halling / The Buckin' Mule

Woody'S Bounce

Houslistka Annbjørg Lien nečerpá jen ze skandinávské tradiční hudby, ale i ze spřízněných stylů z anglosaských zemí. Skladbu Funk Trunk, která album otevírá, se Annbjørg Lien naučila v Kalifornii, na mezinárodní letní škole houslistů, kterou tam každoročně vede světoznámý skotský houslista Alasdair Fraser.

Funk Trunk

Manželem a spoluhráčem norské houslistky Annbjørg Lien je Bjørn Ole Rasch. Jeho nástrojem byly původně elektronické klávesy, což se ale dramaticky změnilo poté, když se Rasch před dvanácti lety setkal s dnes už archaickým harmoniem, jehož charakteristický zvuk vynikne v následující ukázce, Kongshavn.

Kongshavn

The Old Car

Hässleholm

Roquebrune

Spustit audio