Nobelova cenu za chemii: syntéza organických molekul

7. říjen 2010

Nobelovu cenu za chemii si letos odnesla trojice vědců, která možnosti syntézy organických látek obohatila o palladiový katalyzátor.

Organická chemie je postavena na sloučeninách uhlíku. Naneštěstí je uhlík velmi stabilní a jeho atomy mezi sebou nevytvářejí chemické vazby příliš ochotně. Při organických syntézách chemikové nejdříve pracovali s metodami, které měly reaktivitu uhlíku zvýšit. V případě jednoduchých organických sloučenin to fungovalo, ale při syntézách komplexnějších molekul chemikové končili s příliš velkým množstvím nechtěných vedlejších produktů. Tento problém však skončil s vývojem palladiového katalyzátoru, na kterém se podílela trojice vědců oceněných letošní Nobelovou cenou za chemii.

Američan Richard Heck (narozen 1931) a Japonci Ei-ichi Negishi (narozen 1935, pracuje v USA), a Akira Suzuki (narozen 1930) objevili, že atomy uhlíku spolu reagují mnohem ochotněji v přítomnosti palladia. V reakcích, které nesou jejich jména, se atomy uhlíku setkávají na atomech palladia, kde jejich blízkost nastartuje chemickou reakci. Výbor pro udílení Nobelových cen své rozhodnutí ocenit právě tuto trojici vědců zdůvodnil tím, že palladiový katalyzátor se stal jedním z nejsofistikovanějších nástrojů, který využívají chemici z celého světa. Uplatňuje se nejen ve výzkumu, ale také při komerční produkci léků a molekul, které využívá elektronický průmysl.

Zdroj: Nobelprize.org

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.