V Itálii se vyostřuje spor kolem odstřelu vlků v lesích

V Toskánsku se bouří zemědělci proti ochráncům přírody. Chtějí odstřelovat vlky, kteří se, podle nich, přemnožili a působí jim velké škody. S konkrétním návrhem na odstřel vlků přišli i radní z malého městečka pod horou Amiata v toskánských Apeninách. Italskou veřejnost takový návrh doslova šokoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

také vlk patří mezi šelmy z Beskyd

také vlk patří mezi šelmy z Beskyd | Foto: Karel Brož

Například ve Francii a ve Švýcarsku je odstřel dravé zvěře povolený, když se přemnoží a působí příliš velké škody. V Itálii je ale vlk jakési tabu. Už léta se vedou velké kampaně na záchranu téměř vymřelého italského vlka a vynakládá se velké úsilí na záchranu exemplářů původního italského vlka, kterému se nějakým způsobem podařilo přežít až do dnešní doby.

Ve spolupráci s jinými zeměmi a s financováním od Evropské komise se italští ochránci přírody pustili do ochrany vlků tak energicky, že se dnes jejich počet odhaduje přibližně na 500 kusů. V podvědomí italské veřejnosti ale zůstaly kampaně z minulých let, kdy vlci byli krok od vymření. Situace se však výrazně změnila, v italské přírodě je mrtvo, vlci nemají vlastně co lovit a napadají zejména stáda ovcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vědunka Lunardi mluvila v Odpoledním Radiožurnálu o odstřelu vlka v Itálii

Vlci působí škody hlavně v horských oblastech. Zabíjejí ovce, které se pasou na horských loukách ve velkém. Pod Amiatou právě zadávili najednou desítku ovcí. Byl to poslední podnět k návrhu na odstřel vybraných exemplářů.

Pastevci podezřívají ochránce přírody, že vysadili v Apenninách vlky z Balkánu. Ochránci přírody zase tvrdí, že ovce zabíjejí smečky zdivočelých psů a ne vlci. Jelikož se ani vláda nevyjádřila moc přesně k otázce selektivního odstřelu, zemědělci si prostě řeší situaci po svém pytlačením. Údajně až dvacet procent vlků ročně pytláci odstřelí nebo je někdo otráví.

Přestože se situace vlků v Itálii výrazně změnila, je jich moc, ochránci přírody odmítají absolutně odstřel, chtějí na zemědělcích, aby si zaplatili nízké pojištění pro případ, že jim vlci napadnou stádo. Z peněz, které jim dá nyní Evropská komise, hodlají postavit oplocení pro nocování ovcí a skotu anebo chtějí platit osvětlení pro přespávání ovcí, což ale pastevci odmítají, protože by se jim zvířata nevyspala.

Pravděpodobně ale budou časem nuceni ustoupit, tak jako v případě divokých prasat. Ta v italských lesích v sedmdesátých letech téměř vymřela, ochránci přírody je vysadili a prasata se přemnožila do té míry, že dnes je už povolený odstřel.

Vědunka Lunardi, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme