K zastavení výstavby židovských osad zřejmě dojde

Izraelská radikální pravice asi nakonec podpoří další zmrazení výstavby židovských osad. Premiér Benjamin Netanjahu totiž krajním nacionalistům vyhověl a podpořil jejich návrh novely zákona o občanství. Podle ní budou muset zájemci o izraelské občanství přísahat věrnost „židovskému a demokratickému státu". Proti takovému znění ale vystupují jak izraelští Arabové, tak židovská levice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JOSEPH BIDEN, BENJAMIN NETANJAHU

JOSEPH BIDEN, BENJAMIN NETANJAHU | Zdroj: ČTK

Vládní Strana práce už přišla s protinávrhem, který tak ostrý důraz na „židovský" stát neobsahuje. Arabští politici chystanou novelu rovnou označují za další ukázku „rasistických" zákonů v Izraeli. Zákon se totiž netýká Židů, ale pouze nežidovských uchazečů o izraelské občanství, tedy například Palestinců, kteří se oženili s izraelskou Arabkou.

Netanjahu sice pobouřil levici, získal ale body u krajní pravice, která teď podle izraelského tisku nejspíš podpoří premiérův plán zastavit na další dva měsíce výstavbu židovských osad. Mezinárodní společenství to po Izraeli požaduje. Palestinci hrozí, že pokud by se osady dál stavěly, odejdou z mírových rozhovorů.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme