Šlapací kolo bez šlapání

12. říjen 2010

Americká firma vyvinula elektrické kolo, které čerpá energii z výměnných kazet produkujících vodík. Kolo má dojezd až 100 kilometrů.

Newyorská firma SiGNa Chemistry vyvinula elektrické kolo, které čerpá energii z kombinace vody a speciálního kovového prášku. Ten s vodou prudce reaguje a vzniká vodík, vodík pak dodává energii palivovému článku. Tento pohon kolu zajišťuje dojezd až 100 km, cyklista nemusí vůbec šlapat. Kolo by se mělo začít prodávat v létě příštího roku.

Tento pohon je zajímavý především tím, že vzhledem k nízké hmotnosti energetického zásobníku nabízí poměrně hodně energie. Běžné elektrické kolo s lithiovým akumulátorem nabízí 65 watthodin na jeden kilogram hmotnosti akumulátoru. Firma SiGNa dodává svůj palivový článek (čili pohonný modul s kovovým práškem uvnitř) ve formě cartridgí (uzavřených kazet), v nich je obsaženo víc než 1000 watthodin na jeden kilogram látky. Tato kazeta může dodávat konstantní elektrický příkon 200 Wattů a co se nespotřebuje hned, ukládá se do akumulátoru pro akceleraci kola a stoupání. Systém by měl být kompatibilní s běžným elektrickým kolem, funguje pouze jako zařízení pro zvětšení dojezdu (tzv. range-extender). Palivové články s náplní váží necelý kilogram a pokud jich má cyklista víc, může je měnit za jízdy.

V palivovém článku reaguje silicid sodný s vodou, vyvíjí se zde vodík a odpadními produkty jsou jen vodní pára a křemičitan sodný. Vodík se v článku generuje při polovičním tlaku, než jaký se vyskytuje například v plechovkách se sycenou limonádou. Prezident firmy SiGNa prohlásil, že jeho cílem je vyrábět a dodávat podobné pohonné moduly i pro další lehčí dopravní prostředky a také pro generátory a elektronické přístroje. Pohonné moduly by měly být schopny generovat elektrickou energii v rozsahu od jednoho wattu až po jeden kilowatt. Běžná elektrokola mají sice menší dojezd, ale také mají výhodu: lze je totiž dobít všude, kde je elektrická síť.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio