120. Velká pardubická nemá jasného favorita, vyhrát může až 10 koní

Příznivci dostihů si užijí tuto neděli až možná trojitý svátek. Kromě toho, že bude právě neděle, poběží se Velké pardubická a ještě ke všemu jubilejní - 120.. A jak se shodují odborníci, prý v hodně kvalitní konkurenci, lepší než jindy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velká pardubická 2009

Velká pardubická 2009 | Foto: Milan Kosina | Zdroj: Český rozhlas

Startovní listina letošní Velké pardubické čítá dvacet koní a mezi favority jich experti řadí hned několik. Stačí se zeptat Miroslava Petráně - šéfa pardubického Dostihového spolku - které koně počítá mezi adepty na přední umístění. A dostanete výčet jako z telefonního seznamu.

„Určitě je to loňský vítěz Tiumen, i proto, že ho znovu pojede Pepa Váňa starší. Je to Sixteen, která je dvojnásobnou vítězkou. Je to Amant Gris, který vyhrál-nevyhrál. Vyhrál a byl diskvalifikován. Je to ale i Mandarino. Pro mě je ‘černým koněm‘ Lirain, který je výborným skokanem a Pepa Váňa ho letos připravuje asi tak 3-4 měsíce, a dokázal při druhé kvalifikaci, že to umí fantasticky. Nesmíme zapomenout na Aspiranta, na Junga. Prostě to pole je nabité,“ uvedl Miroslav Petráň a to je ještě jen část jeho výčtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

120. Velká pardubická nemá jasného favorita, vyhrát může až 10 koní

Jeden ze žokejů Jaroslav Myška, který pojede v sedle Mandarina, dodal. „Těch dobrých koní je tam celá škála, kteří prokazují letos stabilně dobré výsledky. A já si myslím, že to není o třech koních, ale minimálně o osmi koních, s kterými by se mělo počítat.“

Šestinásobný vítěz Josef Váňa dokonce prohlásil, že mezi favority lze počítat až deset koní, tedy polovinu startovní listiny. Poté, co ocenil koně konkurenčního trenéra, vysvětlil, čím to, že Velká pardubická letos nemá jen pár výrazných favoritů.

„To, že to jdou mladí koně od Holčáků, ať je to Bremen Plan, nepočítali jsme s Aspirantem, ale Mandarino, samozřejmě nesmíme zapomenout na Baggia. Jsou to koně, kteří už léta prokazují výbornou výkonnost a třeba Bremen Plan, věk ho brzdil, ukazoval poslední roky, že je to nejlepší překážkový kůň v Pardubicích u nás. Takže vyrovnanost je taková, jaká je - tím, že v průběhu sezóny se výsledky různě střídaly. A teď záleží, kdo si nakonec těch sil nechal nejvíc,“ prohlásil Josef Váňa starší.

Váňa opět na Tiumenovi

Sám má ve startovní listině nejvíce svěřenců - pět - a osobně povede kurzem Velké pardubické loňského vítěze Tiumena. To, že je startovní pole hodně vyrovnané, by ale nemuselo nutně znamenat, že je také kvalitní. Ale ono je.

„V posledních letech dochází k tomu, že i kvalitní rovinoví koně se potom přeškolují na skokany. Ten závěr, jako má třeba Sixteen, nebo Amant Gris, nebo i Mandarino, ten je fantastický. Proto ta rychlost, proto se dneska běhá hluboko pod deset minut,“ vysvětlil Miroslav Petráň.

Pod devět minut zaběhla Velkou pardubickou jen předloni Sixteen. Na startu ale nebude chybět ani tentokrát.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme