Holandské sýry eidam a gouda se staly chráněnou značkou

Evropská unie schválila nová chráněná zeměpisná označení pro sýry eidam a gouda vyráběné v Nizozemsku. Správně tedy produkty ponesou názvy "Edam Holland" a "Gouda Holland". Proti nizozemské žádosti v minulosti vystupovali vedle výrobců z jiných zemí i Češi. Obávali se, že by takové rozhodnutí mohlo ohrozit výrobu těchto sýrů v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sýry

sýry | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle Jiřího Kopáčka, předsedy Českomoravského svazu mlékárenského rozhodnutí unijních úřadů pro české výrobce nic nemění. „Producenti polotvrdých sýrů holandského typu mohou i nadále pod označením eidam a gouda vyrábět.“

Nizozemci svůj sýr označují „Edam“, Češi ale přesto budou moci stále pojmenovávat sýr „eidam“. Edam Holland a Gouda Holland se však prý od české goudy a eidamu neliší. „To právě byla jedna z našich námitek. Technologie, které jsou používány v Holandsku, jsou zcela identické s těmi, které používají naši sýraři.Nizozemci používají trochu odlišné mléko ze své přímořské oblasti, ale takovéto mléko mají i jiné země. Ochrana se netýká pouze přímořských oblastí, ale Nizozemska jako takového, což je trochu nespravedlivé,“ míní Kopáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sýrech s předsedou Českomoravského svazu mlékárenského

„Nizozemci vycházejí z toho, že výrobky Edam a Gouda mají svůj původ právě v této zemi. To my nikterak nezpochybňujeme. Tyto výrobky se však natolik rozšířily po světě a dnes se vyrábí v jiných zemích po dobu minimálně dvou set let, že svým způsobem zdruhověly a neliší se od eidamských sýrů, které se vyrábí v jiných zemích EU,“ dodává předseda svazu.

Nizozemsko bude mít podle Jiřího Kopáčka konkurenční výhodu. „Název pro ně bude určitou přidanou hodnotou,“ tvrdí. Jak vysvětluje, například Češi budou mít horší uplatnění na jakémkoliv trhu, naopak Nizozemci se se svými výrobky mohou snáze dostat na trh český a zdejším produktům konkurovat.

Mariana Zapotilová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme