Maďarsko nakonec požádalo o pomoc Evropskou unii

Maďarsko požádalo o urychlenou pomoc Evropskou unii při odstranění důsledků ekologické katastrofy. V zasažené oblasti se situace uklidňuje a z veřejných prostranství se bahno systematicky odstraňuje. Záchranáři ale stále intenzivně hledají dva nezvěstné. Přímo na místě je i spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nebezpečné červené bláto zaplavilo několik obcí na západě Maďarska

Nebezpečné červené bláto zaplavilo několik obcí na západě Maďarska | Zdroj: ČTK

Zpráva o tom, že Maďaři žádají Brusel o pomoc, je překvapivá, protože ještě včera premiér Viktor Orbán zdůrazňoval, že se země s následky katastrofy vyrovná sama.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo na místě je i spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek.

V řece Rábě a mošoňském rameni Dunaje už není potřebná zvýšená ochrana, podařilo se snížit zásaditost vody na snesitelnou míru.

Do oblasti mají dnes načerpat milion litrů octa, který zneutralizuje líh, stejně jako sádra, které se už do vody nasypaly tuny.

V nejvíc postižené obci Kolontár se dnes chystají vypustit rybník. V nahromaděném bahně pak budou hledat nezvěstné lidi. Přímo na místě je i spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek.

Jako po výbuchu

„Je to tu jako po výbuchu. Vidím, až kam šlo červené bláto. Teklo až do výšky dvou metrů. Úřady nás pustily dovnitř. Lidé jsou ale zoufalí, domnívají se, že tohle už se obnovit nedá. Leda bagry a celé to zbourat,“ popisuje Papucsek.

Maďarská vláda přislíbila postiženým maximální pomoc. „Slíbila, že jim postaví sídliště buď tady v Kolontáru nebo někde jinde. To ještě záleží na tom, co si budou lidé přát. Vláda pak bude pak hledat viníka této katastrofy,“ řekl Papucsek.

Stále se totiž neví, co bylo příčinou havárie. Podle jednoho z odborníků se sesunul roh nádrže, protože předtím byl v místě potok. Jiný tvrdí, že stěny nádrže byly rozmočené kvůli dešti. Samotní majitelé hliníkárny jednoduše tvrdí, že prostě není možné, aby stěny praskly.

Organizace Greenpeace upozorňuje na zvýšený výskyt arzenu a těžkých kovů v červeném bahně, oficiálně však tuto informaci nikdo nepotvrdil.

Slovensko čeká na rozbor

V pohotovosti je i Slovensko, které čeká na výsledky chemických rozborů. Ty mají ukázat, jak moc je kontaminovaná voda v Dunaji. Do řeky se dostaly jedovaté usazeniny z místa chemické havárie v západním Maďarsku.

Během noci slovenští vodohospodáři několikrát odebrali vzorky z Dunaje. Jedovaté látky z protrženého odkaliště u maďarské hliníkárny se do hlavního toku Dunaje dostaly jeho vedlejším ramenem, takzvaným Mošoňským Dunajem.

Slovenské úřady nejdřív ujišťovaly, že nebezpečí nehrozí, a že se maďarským záchranářům daří postupující jedovaté látky v řekách neutralizovat. Nakonec ale slovenské ministerstvo zemědělství nařídilo hraniční veletok monitorovat.

Laboratorní analýza odebraných vzorků vody bude hotová dnes. Pro případ, že by se prokázala kontaminace Dunaje, jsou k zásahu připravení hasiči i další záchranné jednotky.


Zvětšit mapu

Gregor Martin Papucsek, Vojtěch Berger, Lucie Maňourová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme