Čína má šanci na první Nobelovu cenu míru. Peking protestuje

Norská komise dnes oznámí jméno nositele letošní Nobelovy ceny míru. Mezi horkými kandidáty je i čínský aktivista Liou Siao-po. Autor Charty 08 inspirované československou Chartou 77 byl loni komunistickým režimem odsouzen k jedenácti letům vězení, Peking proto předem varoval Norsko před zhoršením vzájemných vztahů v případě disidentova ocenění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská lidová republika

Čínská lidová republika | Foto: Emanuel Macoun

Liou Siao-po byl odsouzen za porušení zákonů, a proto nemůže získat Nobelovu cenu míru, takto argumentuje čínské ministerstvo zahraničí ohledně nominace neúnavného ochránce lidských práv, který proti totalitnímu režimu vystupuje už přes dvacet let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na čínského disidenta Liou Siao-po se v Číně ptal zpravodaj Robert Mikoláš.

Za vydání Charty 08, kterou dosud podepsalo na deset tisíc Číňanů, ho soud poslal na jedenáct let za mříže. Úřady zároveň dělají maximum, aby ho vymazaly z povědomí obyčejných lidí.

„Nevím toho moc, četl jsem nějaké zprávy na internetu, ale neznám bližší podrobnosti.
Nedokáži ani říci, zda vůbec nějaký Číňan tuto cenu získal,“ říká asi pětadvacetiletý muž. A podobně odpovídají i další.

‚To jméno neznám‘

„Slyšela jsem, že tento týden jsou vyhlašováni letošní laureáti Nobelovy ceny, ale moc velkou pozornost tomu nevěnuji. A Liou Siao-pa, který, jak říkáte, byl mezi navrženými na mírovou cenu, neznám. Vůbec mi to jméno nic neříká,“ přiznává dvacetiletá studentka.

Liou Siao-po, k jehož propuštění vyzývají světoví politici a známé osobnosti včetně českého exprezidenta Václava Havla, je prostě v rodné zemi osobou více než nepohodlnou a povědomí o něm má, kromě disidentů, prakticky jen hrstka vysokoškoláků.

„Znám ho. Vím, že napsal Chartu 08 vyzývající k demokratizaci čínské společnosti a žádající komunistickou vládu, aby dodržovala lidská práva a třeba i chránila přírodu,“ prozrazuje dvaadvacetiletý vysokoškolák, podle kterého by tak ocenění čínského aktivisty bylo určitě spravedlivé a mohlo by mu pomoci.

‚Cenu mu přeji‘

„Pro něho to určitě bude dobré získat Nobelovu cenu míru, ale nemyslím si, že by to nějak čínskou vládu zajímalo či jí to nějak ovlivnilo. Bude si dále dělat, co chce, jde tak spíše o zprávu pro mezinárodní společenství. To ovšem na druhé straně může na Peking vyvíjet potřebný nátlak.“

Nejlidnatější země světa moc a moc touží vyhrát Nobelovu cenu a domácí média tento týden neskrývala zklamání, že ji v dosavadních kategoriích opět nezískala. Vždyť jde přeci o tak starou civilizaci, která se nyní opět dostává na výslunní. Ovšem v případě, že se dnes stane oceněným právě bojovník za demokracii Liou Siao-po, žádné oficiální oslavy nevypuknou.

Peking ale nemůže umlčet všechny a někteří lidé vyjadřují radost už jen z toho, že byl nominován. „Budu šťastný, pokud Číňan získá Nobelovu cenu. Jestli ale bude Liou Siao-po oceněn, to nezáleží ani tak na tom, kde se nachází či na jeho pozici, tedy zda je ve vězení nebo ne. Záleží jen na jeho kvalitách. Na tom, co dokázal, a také jakou cestou se v životě vydá.“

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme