Manipulovat s Epopejí zakázáno. Rozhodl Moravský Krumlov

Praha zatím zřejmě nebude moct odvézt Slovanskou epopej z Moravského Krumlova. I když stěhování už začalo a restaurátoři včera balili první plátna, ráno město Krumlov manipulaci s plátny zakázalo. Návrh na předběžné opatření podal právní zástupce Muchových potomků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před samotnou expozici přišlo několik set mladých lidí, hlavně studentů, kteří již v minulosti protestovali proti odvozu díla do Prahy.

Před samotnou expozici přišlo několik set mladých lidí, hlavně studentů, kteří již v minulosti protestovali proti odvozu díla do Prahy. | Zdroj: ČTK

„Na základě rozhodnutí Jihomoravského krajského úřadu, který zrušil rozhodnutí městského úřadu o zákazu manipulace s dílem a přikázal je k dalšímu jednání, tak Moravský Krumlov vydal s moci úřední rozhodnutí o předběžném opatření, kterým se zakazuje další manipulaci s dílem,“ potvrdil moravskokrumlovský starosta Jaroslav Mokrý.

Podle informací hlavního restaurátora Tomáše Bergera jim ale v práci nikdo nebrání. „Tady se zatím nic neděje. My pracujeme dál a pokračujeme tak, jak máme pokyny. Balíme další obrazy. Zámek je pro veřejnost zavřený už od včerejška. My balíme jeden obraz za druhým. Je nás tady asi tak deset, jsou to rozměrná plátna, jenom poklápění znamená obrovské úsilí a musí to být v největším bezpečí a v největším klidu,“ řekl Berger.

Podle pražského radního Ondřeje Pechy se ale pro Prahu nic nemění. Jak řekl Radiožurnálu, dále se řídí rozhodnutím znojemského soudu, a tak stěhování epopeje podle něj bude pokračovat podle plánu.

„Rozhodnutí je i dle názoru právníků nadřazené tomuto správnímu řízení. Takže my samozřejmě budeme dále pokračovat, protože to rozhodnutí je platné. My máme právo s tím nakládat. Pakliže nám bude někdo bránit, samozřejmě to bude mít další postup a je to už potom trestný čin maření úředního rozhodnutí. A my samozřejmě budeme mít asistenci policie,“ řekl Pecha.

Ředitel Galerie hlavního města Milan Bufka považuje současné jednání zástupců Moravského Krumlova za protiprávní. „V případě, že městský úřad vydal ve stejné věci správní rozhodnutí, tak je podle mého názoru neplatné, protože máme tady soudní rozhodnutí okresního soudu ve Znojmě, na základě kterého jsme oprávněni plátna svinout a odstěhovat do Prahy na výstavu,“ řekl Bufka.

Musela zasáhnout policie

Plátna Slovanské epopeje přitom začali galeristi srolovávat včera. A sundávání obrazů se neobešlo bez incidentů. Původně se po dohodě s vedením Moravskokrumlovské galerie měla veřejnost pouštět dále na prohlídky.

Podzim na nádvoří zámku | Foto: Michaela Vetešková

Během deinstalace pláten ale docházelo stále více ke slovním potyčkám návštěvníků a galeristů. Byli přitom například studenti, kteří proti převozu už dlouho protestují. Pořádek nakonec musela sjednat policie.

Veřejnost byla odvedena pryč s tím, že ji bude vráceno vstupné. Galeristé totiž usoudili, že bude lepší, když se zámek pro lidi zcela uzavře. Na místě ale zůstali tři studenti a právní zástupce rodiny Muchových Roman Koucký. Ten už včera řekl, že zvažuje další právní kroky. Důvodem je tentokrát právě obava z možného poškození Muchových pláten při stěhování do Prahy.

Hlavní město Praha chce Muchovu Slovanskou epopej ze zámku odstěhovat za každou cenu. Uvádí, že obrazy jsou už léta v nevyhovujícím klimatickém prostředí a také že vlastník zámku, společnost Incheba, objekt prodává. Plátna by se prý musela stejně svěsit a odvézt do nějakého vhodnějšího výstavního prostoru.

Restaurátoři by měli dnes ukončit první přípravy na stěhování a pokračovat opět v pondělí. Příští týden by se měla Slovanská epopej stát kulturní památkou. Podle neoficiálních zpráv by i proto měl do sporu vstoupit ministr kultury.

Michaela Vetešková, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Alice Kottová, Jana Gulda, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme