Na jaře přestane platit padesátikorunová bankovka

Růžová padesátikoruna s portrétem Anežky České bude platit jen do konce března příštího roku. V peněžním oběhu ji plně nahradí už používaná mince, které mají v porovnání s bankovkami mnohem vyšší životnost a snižují tak náklady centrální banky na emisi peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přepravky na mince České národní banky

Přepravky na mince České národní banky | Foto: Tomáš Adamec

Neplatné padesátikoruny bude možné do konce března 2012 vyměňovat v komerčních bankách a České národní bance. Do konce března 2017 potom už pouze v pobočkách centrální banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Skalický mluvil o osudu padesátikorunové bankovky v Odpoledním Radiožurnálu

Bankovka s Anežkou Českou je v oběhu od roku 1994, nyní asi v počtu 20 milionů kusů. O deset let déle si udržela platnost padesátikoruna s postavami rudoarmějce a partyzána. Bylo to mezi roky 1965 až 1992.

První padesátikoruna vznikla krátce po vzniku samostatného Československa v roce 1919 a dnes patří mezi cenné numismatické kousky. Pro sběratele jsou nejcennější dvě série 50korun z roku 1922 – za prvotřídně zachovalé jsou ochotni dát až 35 tisíc korun.

Mnohým lidem, které oslovil reportér Jiří Skalický, jsou sympatičtější papírové bankovky. Naopak slečna u pokladny v pizzerii je spíše pro mince, protože se jí lépe berou do ruky.

O osudu papírové bankovky rozhodly zase jen a jen peníze. Mince mají v porovnání s bankovkami několikanásobně delší životnost, a tak je jejich výroba levnější.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme