Dinosauři dostali 9 milionů let k dobru

8. říjen 2010

Dinosauří linie života se objevila jen pár milionů let po skončení masového vymírání na rozhraní permu a triasu. Dokazují to fosilní stopy, které byly objeveny v Polsku.

Fosilie, které dokumentují prvopočátky dinosauří historie, jsou poměrně vzácné. Naznačují však, že předkové dinosaurů ze skupiny Dinosauromorpha se poprvé objevili ve středním triasu před 242 až 244 miliony let. To by znamenalo, že dinosauří linie vznikla až za více než 10 milionů let po hromadném vymírání, které na hranici permu a triasu let vyhubilo 75 % všech suchozemských a 90 % mořských druhů. Fosilní nález z Polska však datum úsvitu dinosaurů posouvá o 5 až 9 milionů let hlouběji do minulosti.

Stopy tříprstých končetin velké asi dva centimetry po sobě asi před 250 miliony let zanechalo zvíře velké jako kočka, které se pohybovalo po všech čtyřech. Šlépěje tohoto dinosauromorfa, který dostal latinské jméno Prorotodactylus, se mezi otisky jiných zvířat vyskytují jen velmi vzácně. Předek dinosaurů tedy ve své době patřil spíš k „menšinovým“ zvířatům. Jeho existence nicméně dokládá, že dinosauromorfové se objevili možná jen jeden či dva miliony let po největším vymírání, jaké Země ve své historii zatím zažila.

Zdroj: Science Daily, Proceedings of the Royal Society B

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio