Ministr kultury vnímá spory o epopej jako předvolební boj

Spory o stěhování Slovanské epopeje z Moravského Krumlova do Prahy vnímá ministr kultury Jiří Besser jako předvolební boj. Podle něj není úplně v pořádku, že se pražští komunální politici rozhodli stěhovat dvacet obřích pláten z tamního zámku do Veletržního paláce pár týdnů před volbami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr kultury Jiří Besser

Ministr kultury Jiří Besser | Foto: Tomáš Adamec

„Vzhledem k mé dlouholeté zkušenosti komunálního politika bych nikdy relativně krátce před koncem mandátu na magistrátu nepřijímal jakákoli usnesení, která by zavazovala moje nástupce k čemukoli nebo jim znemožňovala svobodnou volbu. Pokládám to za politický boj před komunálními volbami,“ řekl Besser.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr kultury Jiří Besser: Je to předvolební boj

I přes zákaz radnice Moravského Krumlova Praha dál připravuje převoz Slovanské epopeje. Podle pražského radního Ondřeje Pechy má větší váhu rozhodnutí znojemského soudu, který převoz Muchových obrazů do Prahy povolil. Restaurátoři tak dál v krumlovském zámku svěšují a balí plátna.

Právník Muchovy rodiny Roman Koucký mezitím oznámil, že podal trestní oznámení kvůli hrozbě poškození díla. Současně bude žádat, aby plátna byla zajištěna jako důkaz.

„Budu trvat na tom, aby Slovanská epopej byla prozatím zajištěna jako důkaz, protože pokud hrozí nějaká škoda a my máme znalecký posudek, že hrozí, tak ve chvíli, kdy galerie svěšuje, tak hrozí, že by škoda potom už nemohla být prokázána,“ řekl Koucký.

Pokud by advokát uspěl, byla by expozice zapečetěna a nebyl by do ní umožněn vstup. Rozhodnutí je teď na státním zastupitelství.

Plátna Slovanské epopeje začali galeristi srolovávat včera a pokračují i dnes. S dalšími přípravami na stěhování měli restaurátoři pokračovat opět v pondělí.

Kulturní památka

Příští týden by se měla Slovanská epopej stát kulturní památkou. Podle zástupců Prahy se proto budou muset o dvacet obřích pláten starat o to pečlivěji a zajistit pro obrazy důstojné místo, což podle nich moravskokrumlovský zámek kvůli jeho zchátralému stavu není.

Zástupci Moravského Krumlova zase tvrdí, že by památková ochrana měla zakázat přemisťovat plátna z místa na místo.

Igor Maňour, Zuzana Kopuletá, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme