John Lennon by se dnes dožil sedmdesáti let

Díky své hudbě, ale i barvité a složité osobnosti, patřil John Lennon ke kultovním postavám. Právě dnes by bylo tomuto legendárnímu hudebníkovi a jednomu z Beatles sedmdesát let. Lennonovy nedožité narozeniny připomínají desítky akcí. Nejen v jeho rodném Liverpoolu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

John Lennon

John Lennon | Foto: www.johnlennon.com

Britská média plní množství článků, rozhovorů, spekulací o tom, co by John Lennon dělal a co by si myslel, kdyby ještě žil. Znovu se vydávají jeho alba.

Pořádají se výstavy, koncerty a poetové z celého světa se dokonce můžou přihlásit do básnické soutěže oslavující život a dílo rockového bouřliváka. Vítěze nevybere nikdo jiný, než britská dvorní básnířka Carol Ann Duffyová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oslavy nedožitých 70 narozenin legendárního Johna Lennona přiblížila v Ranním Radiožurnálu redaktorka Lubica Bergmanová.

Lennonova první žena Cynthia a syn Julian odhalí v Liverpoolu šestimetrovou plastiku nazvanou Mír a harmonie, kterou vytvořila teprve devatenáctiletá sochařka Lauren Voiersová. A jak sama uvedla, Julian ji požádal, aby do své sochy zakomponovala bílé pírko - ztvárňující ducha Johna Lennona.

„S Lennonem jsou spojena 3 města - Liverpool, chcete-li Hamburk a New York,“ říká Michael Epstein - režisér dokumentu Lennonyc, který mapuje bývalého brouka jako protiválečného aktivistu, snahy americké vlády deportovat ho ze země či Lennonův takzvaný ztracený víkend. Právě tímto snímkem si mimo jiné Lennona připomínají v New Yorku, kam se přestěhoval po rozpadu Beatles. V New Yorku se plánuje i velký benefiční koncert.

Lennonova druhá manželka Yoko Ono pak rozsvítí na Islandu nedaleko Reykjavíku památník Imagine Peace Tower.

Lubica Bergmanová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme