Maďarsko: Ekologové a vědci se přou o míru nebezpečí červeného bahna

Maďarská akademie věd vyvrací tvrzení hnutí Greenpeace o příliš vysoké koncentraci arsenu, rtuti a chromu v takzvaném červeném bahně, které způsobilo ekologickou katastrofu na území severně od Balatonu nedaleko hliníkárny ve městě Ajka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velkou pozornost médií přitahoval také ekologického aktivist hnutí Greenpeace Balázs Tömöri po té, co oznámil, že kontaminace je závažnější, než tvrdí maďarská vláda.

Velkou pozornost médií přitahoval také ekologického aktivist hnutí Greenpeace Balázs Tömöri po té, co oznámil, že kontaminace je závažnější, než tvrdí maďarská vláda. | Foto: Tomáš Adamec

Nejen vysoká koncentrace louhu, ale i jiných škodlivých materiálů ohrožuje zdraví - tvrdí aktivista Greenpeace v obci Kolontár Balázs Toemoeri. Odvolává se přitom na nezávislé měření tohoto ekologického hnutí.

„Podstatně vyšší koncentrace arzenu, rtuti a chromu – to jsou hodnoty, které jsme naměřili my. Co je velmi smutné, že to musíme zjistit jako občanská organizace. Proč to nedělá akademie věd? Mělo by být povinností vlády informovat o tom lidi, místní obyvatele, aby se mohli na základě těchto informací rozhodnout, jestli tady chtějí žít“

Akademie věd vydala večer stanovisko, podle kterého je z tohoto hlediska bahno na zemi, v zahradách a při cestách zdraví neškodné.

Obyvatelé se ale o svém dalším osudu rozhodují jen velmi težko. „Už to tu stojí přes čtyřicet let, tato nádrž s červeným bahnem nad našimi hlavami. Tehdy se našich rodičů nikdo neptal, jestli to tady můžou postavit," říká švadlena Zsanet Takácsová-Steflová.

„A my jsme se tady narodili, vyrostli… i děti jsme tady porodili… nemáme kam jinam jít…“, dodává třicátnice před svým zničeným domem.

Jak se vody vzdalují od místa katastrofy, tak jsou čistší. V hlavním korytě Dunaje sice našli uhynulé ryby, ale ty sem podle odborníků dopluly louhem přehuštěný přítok - řeka Rába.

Dnes dorazí toto znečištění, které již neohrožuje flóru a faunu, do hlavního města.

Gregor Martin Papucsek, Katarína Brezovská, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme