Čína na protest blokuje informace o Nobelově ceně

Čína protestuje proti udělení Nobelovy ceny míru vězněnému aktivistovi. Komunistický režim zároveň blokuje veškeré informace o rozhodnutí norského Nobelova výboru, přerušeno bylo i vysílání zahraničních stanic. Lidé se o ceně omezeně dozvídají jen pomocí internetu a sms.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský držitel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po

Čínský držitel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po | Zdroj: ČTK

Domácí média o Nobelově ceně míru stále mlčí, přerušeno bylo dokonce i vysílání hongkongské televize, které je jinak běžně možné sledovat v sousední čínské provincii.

Jméno vězněného aktivisty zmizelo i z čínských internetových vyhledávačů, zablokovány jsou také jednotlivé blogy, kde lidé o Liou Siao-poovi psali. Státní cenzura znemožňuje i posílání krátkých textových zpráv obsahujících jeho jméno.

Webové stránky samotného Nobelova výboru přesto lze otevřít i s komentáři obyvatel ČLR, kteří udělení Nobelovy ceny míru vítají. Podle jednoho z nich se Liou Siao-po v budoucnu stane čínským Mandelou.

Peking naopak rozhodnutí ostře kritizuje a na protest si předvolal norského velvyslance. Samotného disidenta pak označuje za kriminálníka.

Disident Liou Siao-po, který získal ocenění za dlouhodobé úsilí o demokratizaci čínské společnosti, byl vloni odsouzen k 11 letům vězení za rozvracení republiky.

Robert Mikoláš, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme