Liga arabských států podporuje podmínky Palestinců

Liga arabských států podpořila rozhodnutí Palestinců odejít z mírových rozhovorů, pokud Izrael nepřestane rozšiřovat židovské osady. Rozhodli tak ministři zahraničí arabských států, kteří jednají na summitu v Libyi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hranice mezi osadnickou enklávou a Palestinci

Hranice mezi osadnickou enklávou a Palestinci | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Izraelci obnovili výstavbu osad na západním břehu Jordánu na konci září. Palestinci tvrdí, že za této situace nemá smysl jednat o míru, protože Izraelci se dál usazují na území zamýšleného palestinského státu.

Liga arabských států tuto argumentaci podpořila. Zároveň ale nechává otevřené dveře k tomu, aby měsíc staré přímé mírové rozhovory mezi Izraelem a Palestinci nezkrachovaly úplně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček informuje o závěrech schůzky Ligy arabských států.mp3

V zákulisí se mluví o tom, že by se obě strany mohly vrátit k nepřímým rozhovorům, kdy mezi nimi pendlují američtí zprostředkovatelé.

Izraelský deník Ha'arec mezitím přinesl informaci, že pokud Izrael výstavbu osad nepřeruší, palestinský prezident Mahmúd Abbás chce rezignovat a nechat rozpustit palestinskou samosprávu.

Pak by prý odpovědnost za autonomní území musela převzít OSN nebo Izrael jako okupující stát.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme