Rasmussen: NATO by mělo přizvat Rusko do protiraketové obrany

Rusko by mělo podle generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena dostat pozvánku ke společné protiraketové obraně. Uvedl to na jedné z odborných konferencí v Bruselu. Jednání s Ruskem by se mohla odehrát už na listopadovém summitu Severoatlantické aliance v Lisabonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen | Zdroj: ČTK

Nová strategická koncepce by měla znamenat novou kapitolu ve vývoji NATO. Podle Rasmussena byla tou první studená válka. Dnes má podle něj spolupráce s Ruskem vojenský smysl. Znamená bezpečnost pro více lidí.

Z politického hlediska to bude důkaz, že protiraketová obrana není namířená proti Rusku.

Na lisabonském summitu 19. a 20. listopadu se má Severoatlantická aliance dohodnout, zda evropští členové budou sdílet náklady na umístění americké technologie protiraketového štítu v Evropě. Pokud se tak podle Ramussena stane, mělo by Rusko dostat pozvánku k účasti na takovém projektu.

Na summit NATO by měl proto do portugalské metropole dorazit i ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Aliance mu zaslala pozvání, Moskva zatím neodpověděla.

Pavel Novák, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme