Nečas a Sobotka se shodli na zavedení limitů výdajů na kampaň

Politické strany by měly zavést limity výdajů na volební kampaně. V televizi Prima to navrhl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Petr Nečas souhlasí, jako nutnost však vidí jednoznačné pojistky proti jejich porušování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Billboard ODS

Billboard ODS | Foto: Marián Vojtek

Nákladné kampaně podle Sobotky strany před volbami příliš vyčerpávají a také vytvářejí přílišný tlak na financování stran.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka navrhuje zavedení limitů financování politických stran

„Stačí když se dnes podíváme do ulic měst – tam snad není prostor pro žádnou komerční inzerci. Všechno jsou jen stranické inzeráty,“ upozorňuje.

„Možná by pomohlo k tomu tlaku na financování politických stran, kdybychom se dohodli na zavedení limitu pro výdaje stran a možná na některých doplňujících pravidlech pro transparentní financování.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ODS Petr Nečas souhlasí se zavedením limitů financování stran

Premiér a předseda ODS Petr Nečas je ochoten o tom jednat v případě, že ČSSD zveřejní skutečné výdaje na minulé kampaně. Je podle něj také důležité nalézt pojistky – například v podobě anonymních billboardů.

„Já jsem pro zavedení limitu, ale současně musí být zavedeny jednoznačné pojistky, že to nebude obcházeno přes tyto kampaně, které takzvaně nebudou identifikovány. To je klíčové a k této dohodě my jsme připraveni,“ uvedl.

V minulých dnech ČSSD otřásla aféra týkající se financování strany. Miroslav Poche se přiznal, že tajně věnoval straně 200 tisíc korun tím, že je rozepsal jako členské příspěvky svých kolegů.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme