Manželka laureáta Nobelovy ceny míru ho navštívila ve vězení

Čínské úřady umožnily setkání vězněného nositele Nobelovy ceny míru Liou Siao-po s jeho ženou. Uvedlo to Informační centrum pro lidská práva a demokracii se sídlem v Hong Kongu. Později to prostřednictvím internetového společenského serveru Twitter potvrdila sama žena čínského aktivisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský disident Liou Siao po získal Nobelovu cenu za mír

Čínský disident Liou Siao po získal Nobelovu cenu za mír | Zdroj: ČTK

Liou Siao-po se tak po třech dnech mohl dozvědět, že jako první Číňan v historii obdržel toto ocenění. Podle slov jeho ženy byl zprávou velmi dojatý. Média v nejlidnatější zemi světa o této události však stále mlčí.

Informační centrum pro lidská práva a demokracii s odvoláním na příbuzné Liou Siao-poa uvedlo, že se manželé setkali v neděli odpoledne ve věznici v městě Ťin-čou na severovýchodě země, kde si odpykává 11letý trest za podněcování k rozvracení státní moci. Odsouzen byl totiž za sepsání manifestu Charty 08 vyzývající k demokratizaci čínské společnosti.

Obavy panovaly i kvůli osudu Liouovy ženy, jejíž mobilní telefon je stále odpojený, podle hongkongského centra pro lidská práva by se ale měla do Pekingu vrátit už v pondělí.

Laureát Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po | Foto: ČTK/AP

Policisté už také odstranili zátarasy vybudované v okolí věznice, což někteří komentátoři vnímají jako známku toho, že ke schůzce skutečně došlo.

Komunistické úřady ale i nadále cenzurují všechny zprávy, které zmiňují ocenění Liou Siao-poa. Jediným místem v rámci celé Číny, kde lidé udělení Nobelovy ceny míru svobodně oslavovali a zároveň protestovali proti vládě v Pekingu, byl Hong Kong.

Robert Mikoláš, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme