Vybavení hasičů a policistů by mohlo krýt povinné ručení

Čtyři procenta z povinného ručení by chtělo využít ministerstvo vnitra. Stojí si za tím šéf tohoto resortu Radek John. Takto získané peníze by měly podle něj jít na financování vybavení hasičů a policistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár a hasiči

Požár a hasiči | Foto: Petr Jindra

„Máme analýzy, že pojišťovny mají opravdu velké zisky z povinného ručení. A samozřejmě je to lobbyismus pojišťoven, že budou vyhrožovat , ale já si umím představit, že pak se najde pojišťovna, která řekne: My nezdražíme. A my se všichni u ní pojistíme,“ řekl Radek John.

Dodal, že tento systém běžně funguje na Slovensku či v Maďarsku.

Premiér Petr Nečas myšlenku nepodporuje. Zdražila by totiž podle něj povinné ručení.

„Nikdy jsem s tím v minulosti nesouhlasil a nemám důvod svůj názor měnit,“ řekl Petr Nečas.

Sociální demokraté podobný návrh prosazovali už v minulosti. Teď je podle nich nutné ho ale připravit tak, aby se právě do cen ručení nepromítl. Potvrdil to lídr ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Ceny povinného ručení jdou už takto nahoru. Je to poměrně velký výdaj. Rádi bychom hledali jiný systém, jak by se pojišťovny podílely na financování hasičů. Nemůže to ale zdražit povinné ručení,“ řekl Bohuslav Sobotka.

Veronika Malá, Martina Spěváčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme