Pardubice mají moderní sokolovnu, v centru ale chybí pěší zóna

Pardubice jsou skutečně městem sportu. Za uplynulé čtyři roky nechalo město dostavět ČEZ arénu, zahájilo generální rekonstrukci plaveckého areálu a díky dotacím z Evropské unie vyrostlo u Sokolovny atraktivní venkovní sportoviště s nafukovací halou. Městu ale stále citelně chybí obchvaty a pěší zóna v centru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pardubická radnice na Pernštýnském náměstí

Pardubická radnice na Pernštýnském náměstí | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

V Pardubicích letos vyrostla úplně nová nafukovací hala sokolovny. Ještě na jaře tady přitom byl jen beton a staré škvárové venkovní hřiště. Teď tu vyrostlo sportoviště, které má moderní parametry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co se v Pardubicích za poslední volební období povedlo a co ne, zjišťovala Drahomíra Bačkorová.

„Město nás zařadilo do integrovaného plánu pro rozvoj města. Pokud by nás město nezařadilo, tak bychom velice těžko získávali evropské peníze,“ řekl místostarosta Sokola Miroslav Janovský.

Celý areál bude podle něj patřit veřejnosti, nejen sportovcům, kteří jsou v Sokole registrováni. „Kdokoli sem bude chtít přijít, tak si tady může zaběhat, posilovat, bude tady i dětské hřiště. Může si zaházet na koš, zakopat na branku, žádný problém,“ doplňuje Janovský.

Návštěvníci jsou s halou spokojeni. „Líbí se mi to fakt moc. Třeba s kamarády po škole bychom sem určitě zašli,“ říká Vítek Losenický. Do nového sportoviště se přišel podívat i Petr Baďura. „Mile mě to překvapilo, je to velice příjemné sportoviště. Je tady perfektní povrch na běhání,“ dodává.

Rozbitá ulice v centru

Co ale perfektní není, to je podoba centra města. Stačí se na chvíli zastavit na chodníku a poslechnout si místní. Například na Třídě míru příliš chvály slyšet není. „Nelíbí se mi to. Není tady nic, je to hrozné,“ říká jedna z obyvatelek města. A druhá ji doplňuje: „Vůbec to tu nežije. Věčně tady jezdí auto, kdysi to bývalo korzo.“

Podle jiných jsou v centru nevyhovující chodníky i silnice. „Myslím si, že Třída míru je střed města a měla by to být chlouba města, jediná pěší zóna. Už to měli řešit opravdu dávno,“ upozorňuje obyvatelka Pardubic.

Lidé mají i relativně jasno v tom, kdo za to může. „Radní, protože se nemůžou dohodnout. A hlavně na to neuvolní peníze,“ vysvětluje mladá žena. O zásadní opravě Třídy míru přitom mluví radnice už mnoho let.

V roce 2006 zastupitelé schválili její přeměnu na pěší zónu, dopravní podnik dokonce na zkoušku čtrnáct dní jezdil jinudy a místní si tak vyzkoušeli, jaké to je mít v centru bulvár bez aut a trolejbusů, ale zato s předzahrádkami, které místní provozovatelé čile postavili rovnou na silnici.

Peníze nejsou a nebudou

Zkouška ale skončila a vše je stále při starém. Primátor Jaroslav Deml z ODS vysvětluje, že je to prostě složité. „Názory se neustále různí. Zase jsme se bavili na zastupitelstvu před prázdninami, jestli se městská hromadná doprava zachová nebo se etapovitě vymístí. Pořád se o tom diskutuje.“

Deml přitom sám přiznává, že Třída míru je ostudou krajského města. „Stav je velmi neutěšený,“ řekl Deml. Opoziční zastupitel za ČSSD Jindřich Tauber vůbec nechápe, na co vedeni radnice čeká.

„Sám tomu nerozumím, protože usnesení bylo zcela jasné a hlasovala pro něj většina zastupitelů. Nějakým způsobem vedení města usnesení blokovalo, takže jednoznačně tento stav Třídy míru jde za současným vedením,“ poznamenal Tauber.

Primátor ale argumenty má. Město nejdřív musí postavit obchvaty, které vlastně už měly být také hotové. „Bohužel škrty, úsporná opatření vlády způsobila, že je to odsunuto,“ tvrdí Deml.

To jsou ale podle Taubera výmluvy. „Obchvaty se řeší v Pardubicích dvacet let a bohužel se na tom neudělalo téměř nic. Ale myslím si, že i bez obchvatů se třída Míru dá řešit a měla se řešit,“ dodal Tauber. Pravda je že přeměna Třídy míru na pěší zónu bude stát minimálně tři sta milionů, které město nemá. A nebude je v kase mít ani po volbách

ak, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme