Ve Vietnamu se schází 18 zemí kvůli námořní bezpečnosti

Vietnam hostí rozhovory ministrů obrany Sdružení zemí Jihovýchodní Asie a dalších států. Hlavním tématem je otázka námořní bezpečnosti, velká pozornost je ale věnována i setkání čínského ministra obrany s jeho protějšky z USA a Japonska. Právě vzájemné vztahy mezi Pekingem na jedné a Washingtonem a Tokiem na druhé straně jsou totiž poznamenány řadou sporů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Námořní loď - ilustrační foto

Námořní loď - ilustrační foto | Foto: Jarmilka Malochová

Čínský ministr obrany Liang Kuang-lie se v Hanoji setká s americkým protějškem Robertem Gatesem. Jde o první setkání na vysoké úrovni od začátku roku, kdy Peking zmrazil spolupráci ve vojenské oblasti mezi oběma zeměmi poté, co Washington schválil dodávku zbraní Tchajwanu ve výši 6,4 miliardy dolarů.

Pozornost je upřena i na jednání šéfů rezortů obrany ČLR a Japonska, obě ekonomické velmoci se přou o sporná území ve Východočínském moři, kde se nacházejí velké zásoby strategických surovin.

Obavy z rostoucí vojenské síly Číny a její politiky v oblasti ale neskrývá většina zemí asijsko-pacifického regionu, které proto zvyšují výdaje na zbrojení. Samotné rozhovory všech osmnácti ministrů pak v Hanoji začínají v úterý.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme