Maďaři urychleně staví provizorní bariéru u vesnice Kolontár

V oblasti, kterou před týdnem zasáhla ekologická katastrofa, intenzivně pokračují záchranné práce. Stěna nádrže s uloženým červeným kalem se zatím drží, ale odborníci dál počítají s jejím protržením. Téma se dnes přesune i do parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po záplavě jedovatého bahna zůstala v Kolontáru spoušť.

Po záplavě jedovatého bahna zůstala v Kolontáru spoušť. | Foto: Tomáš Adamec

Do dnešního večera by měla být hotová 500 metrů dlouhá a 10 metrů vysoká stěna v prostoru evakuované obce Kolontár, která byla nejvíce zasažená. Objekt má případně zbrzdit a odvést valící se dávku dalšího kalu.

Proti kontaminovému bahnu bojují místní tím, že ho vyvážejí z dvorů a sypou sádrou.

Vláda včera vydala prohlášení, ve kterém nadále počítá se všemi varintami a je připravená na nejhorší scénář, včetně dalších evakuací. Premiér Orbán bude odpoledne informovat poslance na plenárním zasedání parlamentu.

Nebezpečné bahno, které zaplavilo okolní pole minulé pondělí, začalo mezitím vysychat. Do ovzduší se tak dostávají toxické chemikálie. Zdravotníci už obyvatele vyzvali, aby nevycházeli bez ochranných roušek.

Milan Kopp, Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme