Ceny elektřiny by mohly zmírnit peníze za emisní povolenky

Ministr financí Miroslav Kalousek má plán, jak zabránit skokovému nárůstu cen elektřiny kvůli boomu slunečních elektráren. Vláda by podle něj mohla zdražení zmírnit penězi z prodeje emisních povolenek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stožáry vysokého napění

Stožáry vysokého napění | Foto: ČEZ

Distribuční společnosti by podle Kalouska neúčtovaly spotřebitelům příspěvek na elektřinu z obnovitelných zdrojů a stát by jim tyto náklady postupně hradil. Protože ale vláda bude mít peníze za povolenky až od roku 2013, vzala by si nejspíš úvěr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánu na kompenzace nárůstu cen elektřiny mluvila s ministrem financí Miroslavem Kalouskem zpravodajka Jitka Hanžlová

Podle Energetického regulačního úřadu hrozí zdražení elektřiny pro domácnosti asi o 12 procent, pro podniky zhruba o 17 procent. O nejnovějším návrhu ministra Kalouska bude zítra jednat i vedení TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí.

Podle Kalouska je navrhované řešení inspirováno iniciativou Svazu průmyslu a dopravy, který vládu nedávno požádal o kompenzaci zdražení elektřiny z prodeje emisních povolenek. Stejné řešení navrhovala Česká průmyslová fotovoltaická asociace.

Dárek za 100 miliard

„V létě v roce 2009 se sněmovna vzdala příjmů z emisních povolenek za 100 miliard korun. Nepokládám to za správné, tyto peníze mohou vykompenzovat hrozící nárůst cen elektřiny. Není ospravedlnitelné dávat zdarma elektrárenským společnostem 100 miliard. Nebudeme dávat takové dárky, když si to nemůžeme dovolit,“ řekl ministr Kalousek.

Pokud by s jeho návrhem vláda souhlasila, musela by prosadit legislativní změny, vyjednat v Evropské unii zrušení výjimky, kterou jsme získali proto, aby stát mohl povolenky zdarma energetickým firmám věnovat a také by vláda musela dojednat s distributory způsob kompenzace.

Šlo by ale stejně jen o dílčí krok, který má utlumit skokové zdražení elektřiny v příštím a zřejmě i přespříštím roce. Postupnému zvyšování cen se ale podle ministra Kalouska stejně nevyhneme.

Igor Maňour, Jana Zemanová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme