Největší genom ze všech

11. říjen 2010

Nenápadná rostlina z příbuzenstva vraního oka má největší genom ze všech druhů organismů. Pokud by se rozmotal a vertikálně natáhl, byl by vyšší než londýnská hodinová věž Big Ben.

Lidský genom se svými 3 miliardami párů bází je asi 1300x větší než vůbec nejmenší známý genom. Ten patří parazitovi Encephalitozoon intestinalis, obsahuje pouhých 2,25 milionu párů bází a váží 0,0023 pikogramů (pg, 10-12g ). Velikost lidského genomu však bledne před dosavadním rekordmanem – dvojdyšnou rybou bahníkem východoafrickým (Protopterus aethiopicus). Její genom obsahuje 130 miliard párů bází a váží 132,83 pikogramů. Bahníka však čerstvě překonala rostlina vraní oko Paris japonica. Jak její latinské jméno napovídá, roste v Japonsku a stejně jako české vraní oko kvete bílými květy.

Genom této rostliny obsahuje 149 miliard párů bází a váží 152,23 pikogramů. Je tedy skoro 50 krát větší než genom člověka. Že by gigantický genom rostlině přinášel nějaké zvláštní výhody, není pravděpodobné. Odborníci upozorňují, že příliš velké genomy mají sklony k labilitě a rostliny hůř odolávají znečištění a výkyvům klimatu. Také jejich růst je obvykle pomalejší než růst rostlin se skromnějším genomem. Je to logické - zkopírovat při buněčném dělení tak velký „balík“ DNA není nic jednoduchého.

Zdroj: Botanical Journal of the Linnean Society, Science Daily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio