Nepříjemní bakteriální spojenci

11. říjen 2010

I bakterie si dokážou přátelsky vypomoct. Studie vídeňských veterinářů ukazuje, že bakteriím Campylobacter pomáhá přežít v nepřátelském prostředí jiný druh lidských patogenních bakterií.

Infekce bakteriemi Campylobacter jejuni už pokazila nejedny prázdniny. Život sice ohrozí jen málokdy, ale střevní onemocnění, které tento potravinářský patogen vyvolává, je velmi vyčerpávající. Campylobacter je skvěle přizpůsobený životu ve střevech zvířat a ptáků, kde může žít ve vysokých koncentracích, ale na vzduchu se mu příliš nedaří. Otázkou proto je, jak dokáže přežívat na povrchu kontaminovaného masa, kterým se lidé nakazí nejčastěji.

Povrch masa obývá neviditelné společenství různých druhů bakterii, z nichž většina naštěstí člověku nijak neškodí. Vědci z Univerzity veterinárního lékařství ve Vídni předpokládali, že právě interakce mezi různými bakteriálními druhy mohou být klíčem k záhadné odolnosti bakterií Campylobacter. Zjistili, že přežívat v nepřátelském prostředí bohatém na kyslík jim pomáhají bakterie z rodu Pseudomonas, do kterého patří původci některých nebezpečných lidských chorob. V přítomnosti jiných druhů bakterií Campylobacter na vzduchu přežívá nanejvýš 18 hodin. Pokud však má ve svém sousedství bakterie Pseudomonas, přežije i déle než 48 hodin – což je na infikování člověka více než dost.

Zdroj: Veterinärmedizinische Universität Wien, Journal of Applied and Environmental Ecology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio