Hlavní cenu Czech Press Photo získal snímek dívky z Haiti

Hlavní cenu 16. ročníku Czech Press Photo si odnesl slovenský fotograf Martin Bandžák. Jeho portrét zraněné dívky, která sedí na nemocničním lůžku po ničivém zemětřesení na Haiti, okouzlil porotu svou jednoduchostí. Celkem o titul bojovalo přes čtyři tisíce fotografií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Bandžák s vítěznou fotografií

Martin Bandžák s vítěznou fotografií | Zdroj: ČTK

Držitel hlavní ceny, volný fotograf Martin Bandžák, získá peněžitou odměnu ve výši 120.000 a skleněnou plastiku Křišťálové oko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní ročník soutěže Czech Press Photo hodnotil v Ozvěných dne komentátor MF DNes Josef Chuchma

Podle komentátora MF Dnes Josefa Chuchmy je vítězný snímek dobrou volbou poroty. „Snímek je jednoduchý, sdělný. Je také černobílý, což jde ruku v ruce s trendem, který můžeme vidět na World Press Photo, že i tam při převaze barevné fotografie dochází na černobílé práce,“ míní Chuchma.

Přesto, jak přiznal v Ozvěnách dne jeden z porotců, známý fotograf Vladimír Birgus, jeho favoritem vítězný snímek nebyl. „V porotě byla velice vášnivá diskuse o tom, která fotografie má být prohlášena fotografii roku a rozhodovalo se mezi snímkem Martina Bandžáka a daleko dramatičtějším snímkem Jana Šíbíka, který vytvořil takovou symbolickou fotografii zachycující bezbranného chlapce, na kterého míří čtyři ozbrojenci při konfliktech v Bangkoku,“ vysvětlil.

Jan Šibík z Reflexu nakonec za sérii fotografií, které zachycují rabování a násilí po zemětřesení na Haiti, dostal cenu za nejlepší aktualitu.

Snímky z Haiti přinesly cenu i volné fotografce Jarmile Kovaříkové v kategorii Reportáž. Nejlepším sportovním snímkem se staly fotografie handicapovaných plavců od Jana Cágy.

Vítězný snímek soutěže Czech Press Photo | Foto: ČTK

Grant Prahy spojený s ročním tvůrčím stipendiem na fotografování proměn hlavního města si odnáší Roman Vondruš z ČTK za projekt, v němž mapuje životy lidí v konfrontaci s architekturou pražských sídlišť.

Do 16. ročníku soutěže se přihlásilo 299 fotografů s trvalým pobytem v České republice nebo na Slovensku s celkovým počtem 4236 snímků. Mezinárodní porota zasedala od pátku do neděle. "Připomínalo to papežské konkláve. My jsme opravdu nevycházeli kromě večera ze zasedání poroty,“ přiblížil Birgus.

Přehrát

00:00 / 00:00

O letošním ročníku Czech Press Photo jsme ve večerních Ozvěnách hovořili s jedním z porotců soutěže, fotografem Vladimírem Birgusem.

„Příjemným překvapením pro mě bylo, že na Czech Press Photu je stále více mladých autorů, kteří překračují hranice tradiční fotožurnalistiky směrem k výtvarné fotografii, portrétu. Dokonce se objevily náznaky inscenovaných snímků, což vyvolalo velké diskuse v porotě, protože podle regulí soutěže tyto snímky tam být nemají,“ dodal.

Ceny budou předány 18. listopadu na zahájení výstavy oceněných fotografií.

Martin Hromádka, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme