Soud osvobodil majitele domu, z něhož spadl beton a zranil dítě

Okresní soud v Liberci zprostil tamního podnikatele Alexandra Kendika obžaloby z ublížení na zdraví z nedbalosti. Hrozily mu až dva roky vězení za to, že z jeho panelového domu odpadl kus balkonu a těžce zranil tehdy dvanáctiletého chlapce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Majitel domu Alexandr Kendik u soudu

Majitel domu Alexandr Kendik u soudu | Zdroj: ČTK

Hoch, který šel zrovna do školy, měl před třemi lety v neštěstí nakonec štěstí. Život mu zachránila tlustá kšiltovka a liberečtí neurochirurgové, kteří patří mezi světovou špičku, konstatuje chlapcova matka:

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní jednání v LIberci sledovala reportérka Ivana Bernáthová

„Hned ho operovali a s tím, že mu nateče mozek, mu vyjmuli kus lebky a zašili mu ji do břicha. Tam ji pak měl tři měsíce, než byl schopen další operace, kde mu ji vraceli. Nebylo jasné, jestli bude žít."

Chlapec prošel náročnou rekonvalescencí, doteď bojuje s poúrazovou epilepsií.

Státní zástupkyně Šárka Kopecká obžalovala majitele panelového domu Alexandra Kendika z ublížení na zdraví z nedbalosti.

„Nedostál svých povinností, přes veškerá upozornění nájemníků domu, ale i znaleckého posudku se nestaral o tento dům dostatečným způsobem, což měl za následek odpadnutí části domu a způsobení zranění,“ uvedla Kopecká.

Podnikatel vložil do oprav 16 milionů

Podnikatel Alexandr Kendik se ale u soudu hájil tím, že od chvíle, kdy panelový dům ve špatném stavu koupil, vkládal do jeho oprav značné částky.

Podle soudního znalce kus balkonu odpadl proto, že tam byla skrytá konstrukční vada, kterou vykazuje až 60 procent starších paneláků. O ní ale ví podle něj většinou jen odborná veřejnost, nikoliv laik.

Podnikatel nechal dokonce opadávající kusy částí domu před časem odbornou firmou osekat, do oprav domu už podle faktur vložil 16 miliónů korun.

„Já si myslím, že to jsou dostatečné důkazy. Šestnáctimilionová částka sice není úplně ta ideální, která by dům zrekonstruovala, nicméně není tak malá, abych byl obviňován, že se nestarám a že jsem nic neopravoval,“ podotkl Kendik.

Soud kvůli odvolání nekončí

Soudce dal za pravdu majiteli nemovitostí. Státní zástupkyně se proti rozsudku okamžitě odvolala a odvolání zvažuje i otec chlapce.

Nelíbilo se mu zejména to, že se obhajoba snažila přenést odpovědnost za úraz na pracovníky firmy, která v inkriminované době v domě měnila okna. Podle obhajoby mohl chlapce zranit třeba i kus spadlého nářadí.

„Z hlediska lidského považuji některé argumenty, které byly uváděny obhájcem obžalovaného, za cynické,“ poznamenal otec zraněného chlapce.

Rodina požadovala pro chlapce odškodné ve výši 2,8 milionu korun, protože úraz na něm zanechal trvalé následky. Pokud dnešní rozsudek potvrdí i další soudy, bude se odškodnění domáhat v občanskoprávním řízení.

Ivana Bernáthová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme