Odborníci řeší, jak pomoci zaostalému africkému zemědělství

Do jihoafrického Johannesburgu se sjeli odborníci, aby společně řešili problémy afrického zemědělství. Na konferenci věnované stavu zemědělství v Africe v letošním roce budou až do čtvrtka jednat o tom, kdo africký zemědělský business řídí a co jeho rozvoj brzdí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tržiště v centru Bozoumu. Bílá "mouka" v nádobách je maniok.

Tržiště v centru Bozoumu. Bílá "mouka" v nádobách je maniok. | Foto: Archiv MUDr. Marcela Drlíka

„Naprostá většina africké zemědělské produkce je určena na lokální spotřebu a není tak exportována na světové trhy. Podíl exportu v poslední době navíc výrazně klesá. Ještě v 70. letech byl podíl exportované zemědělské produkce z Afriky asi osm procent, dnes je to přibližně 1,3 procenta,“ říká Martin Kloubek, analytik potravinové a rozvojové pomoci Glopolis.

Přehrát

00:00 / 00:00

O africkém zemědělství mluvil na Rádiu Česko Martin Kloubek, analytik potravinové a rozvojové pomoci Glopolis

Podle něj je to způsobeno tím, že africké zemědělství je velmi podkapitalizované, neplynou do něj investice a je málo produktivní.

„Pokud jde o plodiny, které jdou na export, většinu plantáží a větších polí ovládá zahraniční kapitál. Jen zahraniční investoři totiž mají dostatečné prostředky, které mohou investovat do mechanizace, hnojiv a dalších vstupů,“ uvádí Kloubek a pokračuje:

„Podíl zahraničního kapitálu v africkém zemědělství navíc stále stoupá. Jedná se o investice z Číny, Indie a států Blízkého východu, které mají zajistit potravinovou bezpečnost dané země.“

„V poslední době se mnohé africké státy, například Malawi, zavázaly, že budou do zemědělství investovat nejméně deset procent HDP. Některým státům se to poměrně daří a podporují především drobné zemědělce. Jedná se tedy o podobný systém dotací, jaký funguje v EU. Zároveň svůj trh brání před zahraniční, často dotovanou, konkurencí, aby podpořily svůj lokální trh. Takto úspěšně probíhá podpora zemědělství například i v Etiopii a v Keni,“ dodává Martin Kloubek.

Ondřej Černý, Naďa Bělovská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme