Al-Kaidá chce za francouzská rukojmí zrušení zákazu nošení burky

Teroristická organizace Al-Kaidá v islámském Magribu stále zadržuje francouzská rukojmí. Podle satelitní televize Al-Arabíja únosci žádají zrušení zákazu nošení burek ve Francii, propuštění aktivistů a asi 7 milionů eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena v burce (ilustrační foto)

Žena v burce (ilustrační foto) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Francouzské ministerstvo zahraničí zatím nechce tyto informace komentovat. Jeho mluvčí žádá novináře o pochopení, že diskrétnost je v takové situaci nezbytná. Podle některých zdrojů je jedna z unesených žen ve špatném zdravotním stavu. Má rakovinu a před únosem podstoupila chemoterapii.

Francouze a také jednoho občana Toga a Madagaskaru unesli před třemi týdny v Nigeru. Byli to spolupracovníci francouzských firem. Podle jednoho z vyjednavačů je prý teď Al-Káida zadržuje v Mali.

K únosu došlo pár dní poté, co Francie přijala zpřísněná bezpečnostní opatření kvůli možnému teroristickému útoku. Jedním z jeho možných strůjců byla právě Al-Kádia v islámském Magribu, která se k teroristické organizaci přihlásila před čtyřmi roky.

Igor Maňour, Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme