Afghánský prezident upřesnil podobu jednání s Talibanem

Afghánská vláda už nějaký čas jedná se zástupci radikálního hnutí Taliban. Americké televizi CNN to potvrdil afghánský prezident Hamíd Karzáí. Jak Karzáí řekl, vláda udržuje nepravidelné a neoficiální styky s některými afghánskými členy Talibanu. Afghánský prezident to připustil krátce poté, co ustavil Mírovou radu, orgán, který má zahájit dialog s Talibanem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demokratické volby v Afghánistánu

Demokratické volby v Afghánistánu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Karzáí také v rozhovoru pro CNN upřesnil, s kterými příslušníky Talibanu vláda jedná a s kterými naopak jednat nehodlá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání afghánské vlády s Talibanem mluvil na Rádiu Česko Petr Přibík, bývalý český velvyslanec v Pákistánu a Afghánistánu

„Afghánci, synové naší země, kteří se vlivem různých okolností ocitli v řadách Talibanu, by se k nám měli vrátit. Je to jako s dětmi, co utečou z domova. Rodina by je měla přimět k návratu a postarat se o jejich výchovu,“ řekl mimo afghánský prezident v rozhovoru pro CNN.

Kábul naopak nehodlá jednat s členy Al-Káidy a dalších radikálních skupin, kteří chtějí Afghánistánu záměrně škodit. Zpravodajové si všímají, že je to vůbec poprvé, co se afghánský prezident tak rozpovídal o kontaktech své vlády s Talibanem.

Taliban tvrdí, že nebude vyjednávat, dokud budou v Afghánistánu cizí vojáci. „Když se řekne někteří představitelé Talibanu, nevíme, kdo to přesně je. Chápu ale, že se to zatím tají. Tito lidé možná vycházejí z opakovaného příslibu amerického prezidenta, že Američané začnou z Afghánistánu odcházet již v příštím roce. Chtějí být tedy připraveni a vedou jakási předběžná jednání,“ říká Petr Přibík, bývalý český velvyslanec v Pákistánu a Afghánistánu.

„Jenže generál Petraeus, který nyní velí všem spojeneckým jednotkám v Afghánistánu, již také několikrát řekl, že tento termín není možný a on sám považuje za praktický termín teprve léta 2012 až 2015,“ dodává Přibík.

Ondřej Černý, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme