Inventura moří

11. říjen 2010

V roce 2000 odstartoval ambiciózní projekt Census of Marine Life, který si nekladl za cíl nic menšího než inventarizaci forem života v mořích a oceánech. Po 10 letech vědci předložili odborníkům i široké veřejnosti výsledky svého snažení.

Do projektu Census of Marine Life se zapojilo 2700 vědců 80 národností. Podnikli celkem 540 expedic, které trvaly celkem 9000 dní. Místa, kde se průzkum prováděl, se nacházela od pólu až po rovník, od hladiny po nejtemnější hlubiny, od pobřeží po volné moře. Vědci přitom narazili na čtvrt milionu různých organismů. Více než 6000 se nepodobá ničemu, co lidé zatím ze světových moří znali. U více než 1200 už není pochyb o tom, že jde o zcela nové, vědě dosud neznámé druhy.

Záplava poznatků si vyžádala vytvoření speciální databáze. Zájemci najdou výsledky desetiletého bádání v několika vědeckých knihách a 2600 vědeckých článků. Některé vědecké časopisy věnovaly výsledkům „inventury mořského života“ speciální čísla. Prestižní vědecký časopis PLoS ONE vytvořil z článků popisujících objevy učiněné v rámci Census of Marine Life samostatnou kolekci. Autoři projektu nezapomněli ani na laickou veřejnost. Pro tu připravili fotografie nejrůznějších mořských živočichů, videa, mapy, filmy a dokonce i písničku Look to the Sea inspirovanou projektem Census of Marine Life.

Nikdo z vědců zapojených do projektu netrpí iluzí, že výčet 250 000 druhů postihuje kompletní bohatství mořského života. O pětině moří nemáme stále vůbec žádné informace a značná část je prozkoumána jen chabě. Odborníci odhadují konečný počet mořských druhů nejméně na milion. Druhová pestrost mořských mikroorganismů je ještě úžasnější. Budou jich řádově desítky nebo i stovky milionů.

Logo

V mořích prakticky neexistují místa, kam by život v nějaké formě nepronikl. Kypí v polárním ledu, v hlubinách bez světla a kyslíku. Na život nejbohatší pobřeží se nachází v západním Pacifiku. Na volném moři bychom našli nejvíce forem života ve středních zeměpisných šířkách všech oceánů. Druhově nejbohatší a nejpočetnější jsou bezkonkurenčně mikrobi. Tvoří až 90 % veškeré biomasy moří. Na každého obyvatele této planety, připadá v moři masa mikrobů o hmotnosti 35 slonů.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.