Obce požadují přísnější pravidla proti zneužívání dávek

Obce, které mají problémy s takzvanými ‚nepřizpůsobivými‘ obyvateli, chtějí změnu zákonů. Novely by jim měly umožnit přitvrdit například při vyplácení dávek v hmotné nouzi. O ty by přišel ten, kdo nechodí do obcí zřízené veřejné služby nebo sociální dávky utrácí za drogy, alkohol či v hernách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

K prokázání takových aktivit by měl nově stačit institut důvodné obavy ze strany úřadu. Seminář na toto téma svolala chomutovská primátorka a poslankyně Ivana Řápková.

Zpřísnění podmínek pro výplatu některých dávek má ve svém programovém prohlášení i vláda Petra Nečase. Podle náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky se záměry vlády od požadavků obcí moc neliší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Měl by stát přitvrdit v postupu proti občanům, kteří se špatně přizpůsobují jeho pravidlům? V Ozvěnách dne diskutovali Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni a poradce premiéra a ředitel občanského institutu Roman Joch

„Je potřeba zvýšit testování u žadatelů o různé podpory na jejich majetek, majetkové poměry, na jejich situaci. Je potřeba účelově vázat prostředky, to znamená nedovolit, aby docházelo ke zneužívání dávek k nákupu alkoholu, gamblerství a dalších věcí prostřednictvím vhodných nástrojů, které jsou na trhu dostupné, jako například elektronická peněženka. Potom se nesmí zapomínat také na kontrolu a tu následnou represi,“ řekl Šiška.

Podle Martina Šimáčka z Agentury pro sociální začleňování při Úřadu vlády je třeba na oprávněnost čerpání dávek dohlédnout. Jak ale řekl Radiožurnálu, sociální dávky prý zneužívá méně lidí z vyloučených lokalit, než se obecně udává.

„To zneužití zaznamenáváme zejména u lidí, jako jsou lichváři, různí gauneři, gangsteři, kteří vlastně naopak ještě okrádají lidi v lokalitách o jejich sociální dávky, výměnou za kdysi půjčku, kterou dnes vybírají s velkými úroky zpět. Na ty je potřeba si posvítit, ale já se trochu bojím, aby ta diskuse nesklouzla tím směrem, ze kterého by to vypadalo, že skutečně lidé v lokalitách dnes nějak masivně zneužívají dávky – to si nemyslím,“ tvrdí Šimáček.

Změny by mohly být od ledna 2012

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce komplexní strategii novelizace příslušných zákonů zveřejnit do konce tohoto měsíce. Návrhy pak čeká veřejná diskuse a připomínkování, k poslancům by se mohly novely dostat na jaře příštího roku a platnost změn chystá vláda od ledna roku 2012.

Poradce premiéra a ředitel občanského institutu Roman Joch vnímá volání některých starostů po zpřísnění postupu proti ‚nepřizpůsobivým‘ v rozumné míře za oprávněné.

„V každém státě dochází ke zneužívání sociálních dávek a je třeba se snažit o minimalizaci tohoto zneužívání. Opatření nesmějí být drastická, ale realistická,“ míní Roman Joch.

Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni především odmítá termín nepřizpůsobiví. „Označování nějaké skupiny podobným pejorativem předcházelo téměř každé genocidě v historii,“ řekl Hůle.

Zneužívání dávek musí stát podle něj trestat a nevytvářet pro takové konání vhodné podmínky. Současná vláda se o to snaží. Ministr Drábek připravuje redukci některých dávek a jejich provázání na docházku dětí do školy.

„Paní Řápková tak nepřichází s ničím novým a vzhledem k tomu, že je několik dnů do voleb, tak je souvislost z mého pohledu zřejmá,“ dodal Hůle.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme