Policii od nového roku opouští jediný expert na analýzu hlasu

Snížení platů policistům v příštím roce připraví pražský kriminalistický ústav o jediného experta v zemi na analýzu hlasu. Jan Málek, který se přes třicet let věnoval identifikaci anonymních bombových vyděračů, odchází ke konci roku do civilu, žádného nástupce přitom nemá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanoviště policie

Stanoviště policie | Foto: Eva Kézrová

Fonoskopie je pro detektivy klíčový obor - pomáhá jim identifikovat, kdo na nahrávce mluví, nebo pokud je záznam nesrozumitelný, tak i jeho obsah. Jan Málek například v minulosti zpracoval analýzu, díky které byl usvědčený takzvaný kyanidový vyděrač. Ten před 7 lety vyhrožoval otrávením jídla v pražských nemocnicích.

Mluvčí kriminalistického ústavu Radiožurnálu potvrdila, že náhradu za Jana Málka se teď policisté snaží najít, zatím se jim to ale nedaří. Po novém roce tak hrozí, že o část svých schopností práce se zvukovými nahrávkami přijdou. Budou sice například dál schopni zjistit obsah nebo pravost nahrávky, horší už to ale bude s identifikací osoby, která na záznamu mluví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policii opouští jediný odborník na analýzu hlasu. Podrobnosti zjišťoval reportér Martin Drtina.

Kriminalisté tak budou muset sáhnout do soukromého sektoru, využívat služeb soukromých znalců. Jak ale přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu reportér Martin Drtina, který situaci sleduje, je tady několik zádrhelů.

„Soukromým znalcům bude muset totiž policie platit, což v době úspor a napjatých rozpočtů není dobré řešení. Navíc kriminalisté jen velmi neradi dají z ruky záznamy velmi citlivých a utajovaných odposlechů, jednoduše proto, aby únikem informací neohrozili své vyšetřování,“ přiblížil.

Jak dále dodal, i když z kriminalistického ústavu chce dobrovolně odejít do civilu více lidí, v žádné jiné disciplíně kriminalistů by to nemělo mít následky, že by se některý obor musel omezit nebo dokonce rušit.

„Že ale policisté nejsou s drastickými škrty v resortu spokojeni, a to ani ti ve vedoucích pozicích, o tom svědčí i fakt, že ke stejnému datu odchází také šéf kriminalistického ústavu Emil Vančo,“ přiblížil reportér.

Martin Drtina, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme