V pražském kině Světozor začal festival bollywoodského filmu

Pro milovníky indické kinematografie začal v kině Světozor již 8. ročník festivalu bollywoodského filmu, tentokrát s podtitulem Ty krávo - to je doják. Ovšem i pro ty, kteří dosud žádný film z bollywoodské produkce neviděli, může být některý z promítaných filmů nevšedním zážitkem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Omkara

Omkara | Foto: www.bollywood.cz

Pod příznačným názvem Bollywood, který vznikl spojením slov Bombaj a Hollywood, se ukrývá největší filmový průmysl na světě, který kvantitativně předčí i americký. A v čem se filmy z bollywoodské produkce liší od těch, na které běžně chodíme do kina?

„Děj bollywoodského filmu je postaven úplně jinak. Je to spíše o tom prožitku v kině. Je to o tom, jak se tam tancuje, jaké jsou emocionální scény. Je to vlastně taková emocionální horská jízda. Jsou to většinou takové ‘dojáky‘,“ přiblížila na Rádiu Česko Sangit Shrestová, programová ředitelka festivalu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pražském kině Světozor začal festival bollywoodského filmu. Hostem Rádia Česko byla programová ředitelka festivalu Sangit Shrestová

V Indii se takovýchto filmů točí až 900 ročně, což je nejvíc na světě. Jak ale upozornila ředitelka festivalu, filmy jsou různě nákladné. „Je potřeba upozornit na to, že průměrný film, který se v Indii natočí, nestojí tolik jak v Hollywoodu. Filmy se natáčí v různých regionech, takže mají i rozdílnou délku a náklady jsou také nižší, protože je tam levnější pracovní síla,“ uvedla.

Bollywoodská kinematografie má v Indii neskutečný vliv na tamní obyvatele, herci jsou nekriticky zbožňováni, někteří byli dokonce nominováni na politické posty. Oblibu má tato kinematografie také u českých diváků.

„Zájem o indickou kinematografii u českých diváků prudce stoupal od prvního ročníku do pátého ročníku našeho festivalu. Teď stoupá tak o 10 až 15 procent ročně,“ upřesnila.

Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme