Přetáčení tachometrů u aut by mohly bránit tvrdší postihy

Ve sněmovně se bude diskutovat o možnosti sankcí za přetáčení tachometrů v autech. Odborníci, kteří se tím zabývají, zjistili, že jen do září se tak stalo nejméně u čtvrt milionu ojetých vozů. To je necelá polovina z celkového počtu vozů prověřovaných v autobazarech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tachometr

Tachometr | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle předsedy Sdružení na ochranu vlastníků automobilů SOVA Zdeňka Veselého je přetáčení tachometrů v Česku precizně organizovaným zločinem, který ročně vydělává stovky milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematice přetáčení tachometrů hovořil na Rádiu Česko Zdeněk Veselý ze Sdružení na ochranu vlastníků automobilů SOVA

„Prodávající tím získává obrovskou finanční výhodu a v podstatě vás okrádá. Záleží především na stáří a kvalitě vozu, protože čím dražší máte vůz, tím stočení tachometru potom přivodí kupujícímu větší ztrátu,“ uvedl Veselý.

Prokázat skutečný stav ujetých kilometrů je podle něj velmi složité. „Policie ani vyšetřovatelé nemají nástroje, a pokud se dotyčný natvrdo nepřizná, tak velice těžko cokoliv dokážete,“ podotkl.

I proto chce sdružení na dnešním semináři ve sněmovně diskutovat ze zástupci ministerstev dopravy a vnitra o zpřísnění postihů za tyto podvody. Mimo jiné navrhuje, aby přetáčení tachometrů bylo trestným činem.

„Jsem zvědavý, jestli ministerstvo dopravy zapracovalo do novely zákona nějaké kroky, ale máme signály, že se tak děje. Rozhodně diskuze není z dneška, už trvá několik let, a já doufám, že i ministerstvo dopravy se k tomu v novele zákona postaví čelem,“ doplnil Veselý.

Ladislav Dvořák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme