Pravěký invalidní důchodce

12. říjen 2010

O handicapované členy společnosti se starali nejen moderní lidé a neandrtálci, ale také jejich předkové Homo heidelbergensis.

K hlavním nalezištím kostí lidí Homo heidelbergensis patří jeskyně Atapuerca na severu Španělska. Jedním z nejvýznačnějších objevů je mužská pánev s částí páteře, která pochází z doby před 500 000 let. Muž, který dostal přezdívku Elvis, byl stejně jako jiní lidé Homo heidelbergensis vysoký asi 170 cm a vážil nejméně 90 kg. V době úmrtí mu bylo více než 45 let, což z něj dělá nejstaršího známého pravěkého člověka.

Překvapivé však je, že na pravěké poměry tak starý muž byl zřejmě dlouholetým „invalidním důchodcem“. Jeho bederní páteř byl deformovaná a směřovala kupředu, takže muž nemohl stát vzpřímeně a zřejmě se musel opírat o hůl. Některá žebra byla vychýlená a třela se o sebe, což bylo s největší pravděpodobností velmi bolestivé. Fyzické aktivity Elvise proto musely být jen velmi omezené. To, že se dožil tak vysokého věku, se dá logicky přičíst jen péči tlupy, která své slabší členy nenechávala napospas osudu.

Zdroj: New Scientist, PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.