Nobelova cena za ekonomii: výzkum trhu práce

12. říjen 2010

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii si rozdělí trojice ekonomů: Peter Diamond, Dale Mortensen a Christopher Pissarides. Ocenění získali za své analýzy pracovního trhu a nákladů na hledání práce.

Proč je tolik lidí bez práce v době, kdy vzniká řada nových pracovních míst? Jak může hospodářská politika ovlivnit nezaměstnanost? Na tyto otázky přináší odpovědi výzkum tří oceněných ekonomů – dvou Američanů a jednoho Kypřana. „Modely vytvořené oceněnými pomáhají pochopit, jak regulace a hospodářská politika mohou ovlivnit nezaměstnanost, volná pracovní místa a mzdy,“ uvedli zástupci Švédské královské akademie. Ukazují například, že příliš velkorysá podpora v nezaměstnanosti prodlužuje hledání práce, a přispívá tak k vyšší míře nezaměstnanosti.

Američan Peter Diamond (narozen 1940) působí na Massachusettském technologickém institutu, kde vystudoval matematiku, a věnuje se především analýze amerického penzijního systému. Druhý oceněný Američan Dale Mortensen (narozen 1967) se zaměřuje na ekonomickou teorii, výzkum dočasné nezaměstnanosti a fluktuace pracovního trhu. Přednáší na Seevrozápadní univerzitě v Evanstonu. Poslední z letošní trojice laureátů je britský ekonom kyperského původu Christopher Pissarides (narozen 1948), který působí na Londýnské vysoké škole ekonomických a politických věd. Jeho výzkum se zaměřuje na trh práce a hospodářskou politiku.

Zdroj: Nobelprize.org

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.