Epopej je podle památkářů v nevyhovujících podmínkách

Pražští památkáři varují před nevhodnými klimatickými podmínkami pro Slovanskou epopej v moravskokrumlovském zámku. Radiožurnál zjistil, že jakmile se dvacet obrazů stane kulturní památkou, budou se je snažit dostat z Moravského Krumlova do Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovanská epopej

Slovanská epopej | Foto: kultura.praha-mesto.cz

Už několik let restaurátoři, kteří se o dvacet obřích pláten Alfonse Muchy starají, varují před nevhodnými klimatickými podmínkami pro Slovanskou epopej v Rytířském sále a Kapli moravskokrumlovského zámku. Od jara o tom oficiálně ví také Magistrát hlavního města, jako vlastník památky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem Slovanské epopeje sleduje Michaela Vetešková

„Tam je potřeba regulovat v určitých intervalech teplotu a vlhkost. Určitě to nemůže být tak, jak je to dnes. V sále v Moravském Krumlově osciluje teplota od mínus dvou do 28 stupňů a vlhkost mezi 50 a 85 procenty,“ tvrdí ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka.

I to je jeden z důvodů, proč Praha chce plátna vystavit ve Veletržním paláci v Praze, do Velké dvorany instalovala klimatizační jednotky i speciální folie, které by měly obrazy o českých a slovanských dějinách chránit před prudkým světlem. Za pronájem sálu zaplatí Národní galerii dva miliony korun.

Kulturní památka

Statut kulturní památky získá Slovanská epopej oficiálně po 15. říjnu, den na to budou památkáři po Galerii hlavního města chtít, aby vhodné podmínky pro obrazy zajistila.

„Památkový odbor může nařídit, jakým způsobem postupovat, jestli přivézt nebo odvézt. Základ je ten že obrazy musí být v nějakých podmínkách a to budeme ostře sledovat,“ říká šéf památkářů z pražského magistrátu Jan Kněžínek.

Z památkového zákona vyplývá, že za Slovanskou epopej jako kulturní památku odpovídají právě památkáři z pražského Magistrátu a ti podle Jana Kněžínka už několik let vědí o rizikových klimatických podmínkách pro Slovanskou epopej v zámku Moravský Krumlov.

Igor Maňour, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme