Ministerstvo zdravotnictví chce ušetřit na lázeňské péči i rehabilitacích

Kdo pojede na léčení do lázní, mohl by si v budoucnu připlatit. Ministerstvo zdravotnictví chce totiž omezit diagnózy, u kterých zdravotní pojišťovny proplácí pacientům nejen léčbu, ale i pobyt a stravu. Ministerstvo chce ušetřit i na rehabilitacích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lázně Darkov (Těšínské Slezsko - 42)

Lázně Darkov (Těšínské Slezsko - 42) | Foto: CzechTourism

Podle ministra Leoše Hegera by na lázně neměli mít automaticky nárok třeba lidé po operaci žlučníku:

Přehrát

00:00 / 00:00

O lázeňské péči v Česku mluvili na Rádiu Česko mluvčí VZP Jiří Rod a Alena Maaytová z katedry veřejných financí Vysoké školy ekonomické v Praze, která financování zdravotnictví dlouhodobě sleduje

„Řada procedur, například operačních, je daleko šetrnějších. Dříve se chodilo po operaci žlučníku paušálně do lázní a dnes to už není tak úplně nezbytné a řada lidí je za pár dní naprosto fit. Tam by se také mohlo něco zpoplatnit.“

Plně hrazené lázně by naopak měly zůstat třeba pro pacienty po operaci kloubu. Kompletní návrh změn v placení lázeňské péče by ministerstvo mohlo mít do konce příštího roku.

Zbytečné rehabilitace?

Ministerstvo zdravotnictví chce ale ušetřit nejen na lázeňské péči, ale i na rehabilitaci.

„Když někoho bolí klouby a například se je naučí rozcvičovat v bazénu, nemusí s tím chodit do zdravotnického zařízení. Když má někdo zlomený kotník a sundají mu sádru, noha je tak zesláblá, že nějaký zásah odborníka a rehabilitačního lékaře potřebuje. Rehabilitace nyní funguje nějak dlouho, my si ale myslíme, že by mohla být o něco kratší,“ uvedl Heger.

„VZP v roce 2008 vynaložila celkově na lázeňskou péči 1 663 884 000 korun. V roce 2009 to byla miliarda 841 milionů korun. Náklady to jsou obrovské,“ říká mluvčí VZP Jiří Rod, podle kterého to je dáno především tím, že do lázní jezdí čím dál tím více lidí.

„Hrazení komplexní hrazené péče za luxus rozhodně nepovažujeme, ale vyhlášku 58, kterou se stanovuje indikační seznam pro lázeňskou péči pro dospělé, děti a dorost, je nutné nejen přehodnotit, ale také doplnit o nové indikace,“ dodává Rod.

Lenka Jansová, Naďa Bělovská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme