Ostravsko dusí smog, lidé mají zůstat doma

Kvůli vysokým hodnotám polétavého prachu vyhlásili meteorologové na Ostravsku signál regulace. Opatření platí do odvolání pro celý Moravskoslezský kraj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: Alena Palečková

Krajský úřad už vyzval velké podniky, aby omezily vypouštění škodlivých látek. To se týká i domácností. Lidé by také měli omezit jízdy autem.

„Osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem doporučujeme omezit pohyb pod širým nebem. Dospělým osobám bez zdravotních potížích doporučujeme zdržet se zvýšené fyzické zátěže, spojené s zvýšenou frekvencí dýchání,“ uvedla meteoroložka Hana Šeděnková.

Trojnásobné překročení limitů

Nejhorší situace je na Karvinsku, kde koncentrace polétavého prachu přesáhly povolené limity trojnásobně. Zmenšit produkci prachu teď musí osm nevýznamnějších znečišťovatelů v regionu. Od hutí, přes elektrárny po teplárny.

Jak vysvětluje Radomír Štěrba z ostravské pobočky České inspekce životního prostředí, nejde nutně o omezení výroby.“ Nepředpokládá se, že by docházelo k masivnímu odstavování kotlů nebo snižování teploty pro domácnosti, protože to by mohlo způsobit i zdravotní rizika.“

Ulevit oblastem se špatnou kvalitou ovzduší by měla novela zákona, kterou připravili koaliční poslanci a už zítra by se jí měla zabývat vláda. Nově by starostové měli mít možnost zavést nízkoemisní zónu pro automobily nebo by se mohly osvobodit od poplatků části dálnic v době smogových situací.

Igor Maňour, Silvie Mikulcová, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme