Valné shromáždění OSN zvolilo 5 nových nestálých členů rady bezpečnosti

V prvním kole hlasování valného shromáždění OSN hladce prošly do rady bezpečnosti čtyři státy. Podle očekávání budou v radě v příštích dvou letech zasedat Indie, Jihoafrická republika a Kolumbie. Ze tří západních států uspělo Německo. Po nerozhodném druhém kole svou kandidaturu stáhla Kanada a tím umožnila hladké vítězství Portugalsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova OSN v New Yorku

budova OSN v New Yorku | Foto: Miroslav Konvalina

Poprvé v Radě bezpečnosti zasednou všichni čtyři členové BRIC, tedy Brazílie, Rusko, Indie a Čína. Tyto vycházející ekonomiky jsou symbolem změn po skončení studené války, které odklánějí moc od tradiční G7 k novým státům.

Svůj ekonomický potenciál se snaží přetavit ve významný geopolitický vliv. Zatím jde spíše o náhodu, ale dá se očekávat, že Brazílie a Indie budou spolu s Německem v příštím roce usilovat o změny ve struktuře OSN a především Rady bezpečnosti OSN tak, aby více odpovídala dnešnímu světu.

Právě Německo svou kandidaturu vyhrálo především na základě slibů o změnách RB OSN, která funguje prakticky na stejných principech na jakých byla založena po druhé světové válce.

Od konce studené války volá mnoho zemí po reformě OSN tak, aby odpovídala moderním potřebám. S tím se samozřejmě nechce smířit pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN, kteří by tak přišli o výsadní postavení a především právo veta.

Katarína Brezovská, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme